Volledig scherm
Een bijzondere trap in het gebouw van Avans Hogeschool aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch. © Roy Lazet

Wat is het grote geheim van Avans Hogeschool?

DEN BOSCH/TILBURG – Dit jaar behaalde Avans Hogeschool opnieuw een eerste plek in de jaarlijkse Keuzegids.  De hogeschool, met vestigingen in Den Bosch, Tilburg en Breda, is al jaren ‘HBO-kanjer’, aldus de Keuzegids. Wat kan bijvoorbeeld Fontys daar van leren?

Het kan bijna niet meer als een verrassing zijn gekomen voor Avans. Sinds 2010 zakte de school niet meer uit de top twee van de Keuzegids. Het onderzoeksbureau van de Universiteit Maastricht beoordeelt in de gids alle hbo-opleidingen in Nederland, waarna er ook voor de volledige hogeschool een cijfer uitrolt. Er wordt onder meer gekeken naar studenttevredenheid, in- en uitstroom en afstudeerratio's.

Geheim
Maar staat de concurrentie nog niet aan de deur te rammelen bij Avans om het geheim te ontfutselen? ,,O, jawel hoor. Er komen geregeld andere hogescholen en universiteiten langs", stelt Paul Rüpp, bestuursvoorzitter van Avans. Wat hij hen dan vertelt? ,,Dat we het geheim ook niet precies kennen."

Kleinschalig
Uiteraard kan Rüpp wel iets zeggen over waarom 'zijn' hbo-opleidingen zo hoog scoren. ,,Er zitten bijna 29.000 studenten op Avans maar we hebben het kleinschalig georganiseerd. Docenten en studenten moeten elkaar kennen. Daarom is de school opgedeeld in zelfstandige academies, met maximaal 1.600 studenten. Dat leidt tot ongeveer 30 tot 40 man personeel per academie. Groot genoeg om de lijnen kort te houden. En dat zorgt voor meer plezier in het werk."

Lees een uitgebreid artikel over het succes van de hogeschool in het Brabants Dagblad van woensdag 5 oktober.