Volledig scherm
Verbodsbord in de stad © Bart Gotink/BD

Wel of geen snorfietsers in het winkelgebied: 'Mensen schrikken zich dood'

Wo 3 aug. Zoveel mensen, zoveel wensen. Op weinig plekken komt dat meer tot uiting dan in de brij van mensen, fietsen, bestelbusjes en scooters op de Hinthamerpromenade.

Door Bart Gotink

Een half uurtje posten en je kunt de de bijna-botsingen tellen tussen fietsers en voetgangers. Waarbij de eerste net zo vaak niet oplet als de (soms pokémonnende) tweede. En de eerste net zo vaak op de tweede scheldt als de tweede op de eerste.  Twee mannen uit het Land van Maas en Waal wachten buiten op de shoppende vrouw en kijken het eens aan. „Mag dat allemaal?”

Voertuigen
Nou nee, maar echt overzichtelijk zijn die regels ook niet. Een poging: in principe is het winkelgebied verboden voor voertuigen, uitgezonderd (snor)fietsters. En uitgezonderd bestemmingsverkeer, voor het laden en lossen. Die mogen enkel tussen bepaalde tijden het gebied in. Die tijden gelden straks ook voor de snorfietser, maar niet voor de fietser. Volgt u het nog?

Kansloos
„Volledig kansloze missie. Teveel uitzonderingen. Gewoon wel óf gewoon niet. Punt!” zo wordt gereageerd op de site en Facebook. De inrichting van de straat, en het toestaan van fietsers, het blijft voor een open zenuw, zo blijkt. „Mensen schrikken zich dood van dat snelle verkeer. Ik ken geen stadscentrum waar dit kan”, aldus de wandelaar. „Ik erger mij gruwelijk aan voetgangers die weten dat er fietsers rijden en toch oversteken. Het is een rotzooi”, aldus de fietser. „Hoezo ‘bepaalde tijden’? Fietsers gewoon helemaal verbannen uit de wandelgebieden”, aldus de wandelaar. „De binnenstad is geen wandelgebied. De Drunense Duinen is een wandelgebied”, aldus de fietser.

Probleem?
En toch, het gaat eigenlijk nooit echt mis, zo wordt geconcludeerd. „Wat is eigenlijk het probleem? Als we gewoon meer aan de medemens denken valt het allemaal goed te overzien.”

Met of zonder snorfietser op promenade.

Volledig scherm
© Bart Gotink/BD