Volledig scherm
© Mariska Hofman/DG

'Werkdruk speelt een rol bij etnisch profileren door politie'

DEN BOSCH - Door de hoge werkdruk hebben politiemensen te weinig tijd om stil te staan bij belangrijke thema's zoals etnisch profileren. Dat zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. Hij verwijt de politietop dat niet of nauwelijks geïnvesteerd wordt in 'vakonderhoud'.

Eerder deze week publiceerde tv-programma Brandpunt een rapport over etnisch profileren door de politie Oost-Brabant. Van de ondervraagde agenten houdt 20 procent regelmatig, vaak of zelfs altijd bepaalde etnische groepen staande omdat deze vaker bepaalde criminaliteit zouden plegen.

Probleem groter dan gedacht
​Nog eens 41 procent van de dienders zegt zich hier soms schuldig aan te maken. Een kleine minderheid van 14 procent doet dit naar eigen zeggen nooit. Bondsvoorzitter Struijs: „Ik wist dat etnisch profileren voorkomt, maar het probleem blijkt toch groter dan ik dacht. Als je uitsluitend op basis van etniciteit mensen staande houdt, is dat verkeerd. Punt."
Lees in het Brabants Dagblad van vrijdag de reacties van verschillende betrokkenen en hun oplossingen tegen etnisch profileren