Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Werkstraf voor dealen mogelijk fatale XTC

UDENHOUT/BREDA - Een 22-jarige man uit Udenhout krijgt de maximale werkstraf van 240 uur voor het bezit van en de handel in XTC. Dat oordeel velde de rechtbank in Breda dinsdag. Bij zijn arrestatie had hij 750 XTC-pillen in huis.

De man werd gepakt na de dood van de toen 19-jarige Mike Cayaux uit Esch. Die overleed in november 2014 na het housefeest Fusion in Oisterwijk aan een overdosis mdma, het werkzame bestandsdeel van xtc. Onderzoek van de telefoon van het slachtoffer leidde naar een bericht waaruit bleek dat hij die avond xtc kocht van de Udenhouter. De dood van Cayaux wordt de verdachte niet aangerekend. Er is geen bewijs dat juist die ene pil de oorzaak is geweest van de dood. Het zou kunnen dat het slachtoffer meer pillen had gebruikt.

Celstraf
De verdachte was op de hoogte van de dood van Cayaux, maar dat vormde geen belemmering om toch opnieuw pillen aan te schaffen. Bovenop de werkstraf is de Udenhouter een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd. De uitspraak is nagenoeg gelijk aan hetgeen het OM twee weken geleden eiste.