Volledig scherm
© ANP

Wetenschappers: regels Klijnsma funest voor onderzoek proef bijstand

TILBURG - Deugdelijk wetenschappelijk onderzoek is niet mogelijk als de proef met bijstand wordt uitgevoerd binnen de door staatssecretaris Jetta Klijnsma opgestelde kaders. Dat stellen wetenschappers van de vier deelnemende universiteiten in een brief aan de Tweede Kamer.

De gemeenten Tilburg, Utrecht, Groningen en Wageningen willen in samenspraak met hun universiteiten onderzoek doen naar de gevolgen van andere bijstandsregels. In Tilburg wordt dit het vertrouwensexperiment genoemd. Wat doen bijstandsgerechtigden als ze de zekerheid hebben van een uitkering, zonder tegenprestatie. Maken ze zich nuttig voor de maatschappij of vervallen ze in lethargisch gedrag.   Consequenties
Die vraag valt volgens de wetenschappers niet te onderzoeken als niets doen toch consequenties heeft. Als de deelnemer aan het experiment niets doet, kan hij uit het experiment worden gezet. Verder vrezen de wetenschappers dat deelnemers door het introduceren van een intensiveringsgroep (met extra controle door de overheid) niet staan te trappelen mee te doen met het onderzoek. Ook de 'beperkte duur' van twee jaar achten ze te kort.   De wetenschappers roepen de kamerleden op aandacht te vragen voor hun bezwaren bij de staatssecretaris als het punt wordt besproken in de kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.