Volledig scherm
© Thinkstock

Wetenschappers Tilburg University: 'Grenshekken funest voor wilde dieren'

TILBURG - De hoge hekken langs internationale grenzen die zijn aangebracht om vluchtelingen buiten te houden, blijken onbedoeld ook wilde dieren tegen te houden. Het probleem is onverwacht groot, concludeert een internationale groep wetenschappers onder wie Arie Trouwborst van Tilburg University.

“Natuurlijk zien wij ook de menselijke kant", vertelt Trouwborst. "Terecht dat er heel veel aandacht is voor de grote impact van die grensblokkades voor vluchtelingen. Maar dat het ook een grote negatieve invloed heeft op wilde dieren, dat was tot nu toe een blinde vlek.”

Verstrikt
De grenshekken blokkeren trekroutes, hakken populaties van toch al kwetsbare soorten in stukken, en dieren die verstrikt raken in de afrasteringen komen aan een akelig einde. Vooral grote dieren zijn de dupe, zowel roofdieren (beer, wolf, lynx) als planteneters (edelherten en wisenten in Europa en een lange lijst hoefdieren in Azië). “Het aantal lynxen is al beperkt maar nu maak je nog kleinere groepen met als gevolg inteelt en uitsterving.”

Volgens de onderzoekers staat er in Europa en Centraal-Azië tussen de 25.000 en 30.000 kilometer aan hekken langs de grenzen. Ze doen concrete aanbevelingen om de negatieve gevolgen van bestaande en geplande grenshekken voor de natuur zo veel mogelijk te voorkomen en beperken.

Geschonden afspraken
Hoe Trouwborst en zijn collega’s op dit aanpalende natuurprobleem stuitte? “Een direct signaal was het grote aantal edelherten dat verstrikt raakt in het prikkeldraad bij de Sloveense grens en sterft. De trekroutes van veel wilde dieren zijn grensoverschrijdend. Om die vaak kwetsbare soorten te beschermen hebben we Europees de afgelopen jaren heel veel afspraken gemaakt.”

Trouwborst, die van huis uit jurist is, wijst samen met biologen nu op allerlei milieu-afspraken die geschonden worden. Of het in het politieke krachtenveld ook maar iets uit gaat halen, weet hij ook niet. “Maar Kroatië grijpt onze waarschuwing al aan als extra argument om de Sloveense grenshekken weg te krijgen. Dan is het dus goed voor mens en dier.”

Volledig scherm
Op de kaart is te zien welke landen grenshekken hebben. © Tilburg University