Volledig scherm
© Thinkstock

Wethouder informeert sportclubs over kunstgrasvelden in Den Bosch

DEN BOSCH - Naar aanleiding van deskundigen die woensdag in het tv-programma Zembla vertelden dat rubberkorrels op kunstgrasvelden mogelijk kanker veroorzaken, heeft de gemeente Den Bosch een aantal sportverenigingen donderdag met een brief nader geïnformeerd.

Wethouder Jos van Son wijst er in de brief op dat European Chemicals Agency onderzoek verricht naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen.

Van Son: ,,In 's-Hertogenbosch gebruiken we rubbergranulaat dat moet voldoen aan het keurmerk van Milieukeur. Met dit keurmerk, dat sinds 2011 wordt gebruikt, worden milieu- en gezondheidseisen aan de korrels gesteld. Het gaat hierbij onder andere over eisen aan het product met kankerverwekkende stoffen."

RIVM-advies
,,Op basis van het RIVM-advies én de eisen die via het Milieukeurmerk worden opgelegd, is in 's-Hertogenbosch, en in bijna alle gemeenten in Nederland, gekozen voor het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden', gaat Van Son verder. ,,Als uit het onderzoek door Europese Commissie blijkt dat er niet acceptabele risico's zijn, dan zullen de eisen in het Milieukeurmerk worden aangepast. Zo ver is het nog niet."

,,Dat neemt niet weg dat de gemeente de resultaten van het onderzoek van de Europese Commissie graag tegemoet ziet. Zo gauw er hier zaken uitkomen waar de gemeente stappen voor moet ondernemen, zullen wij u uiteraard informeren.''