Volledig scherm
Zorginstelling Coudewater is aangewezen als locatie voor een asielzoekerscentrum. © Marc Bolsius

Wijkraad Maliskamp vreest nieuwe ‘show’ asielzoekerscentrum Coudewater

DEN BOSCH - De petitie die door de wijkraad Maliskamp is opgezet om tot een kleiner asielzoekerscentrum (azc) op het landgoed Coudewater te komen, is vooral ook bedoeld om het overleg met de gemeente Den Bosch op scherp te zetten.

"We zijn voor een kleinere opvang, maar we willen vooral ook als serieuze gesprekspartner gezien worden. Het overleg loopt niet goed en dreigt net zo’n show te worden als bij de locatiekeuze”, verklaarde bestuurslid Ard Schilder dinsdagavond tijdens de openbare vergadering van de wijkraad. Die wijkraad is tegen de komst van 600 tot 800 asielzoekers voor 10 tot 15 jaar op Coudewater. Maximaal 400 is ‘een menselijke maat die voor meer draagvlak zal zorgen’, aldus Schilder.

Dinsdagavond bleek vooral dat die mening, neergelegd in een petitie, een stok achter de deur is om serieus te gaan overleggen. Schilder schetste de gang van zaken van de afgelopen weken en heeft daar ‘bange gevoelens’ aan overgehouden. Schilder: "Wij zijn er gewoon niet gerust op. De afspraken tussen gemeente, GGZ (eigenaar van Coudewater) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn voor ons een black-box, we weten niets.” Bovendien zou het tempo te hoog zijn. "De klankbordgroep komt volgens planning nog twee keer bij elkaar en medio april moet het plan voor het azc klaar zijn.”

Lees meer over vluchtelingen in de regio opbd.nl/vluchtelingen.