Volledig scherm

Willem II dankt de driekleur aan een shirt uit Enschede

TILBURG/ENSCHEDE - Willem II bestaat vrijdag 120 jaar. Niets of niemand maakte die periode volledig mee, ook het fraaie shirt niet. Maar dat is wel een van de pijlers van de club geworden. Ook al is het een afdankertje uit Enschede. 

Gerard de Ruiter is eind negentiende eeuw in zijn nopjes. De twintiger heeft wat Tilburgse jongens eindelijk zo gek gekregen dat ze met hem het spel football willen spelen, al weten weinigen in Nederland wat dat nou precies allemaal inhoudt. Eerst heet de vereniging van De Ruiter Tilburgia, maar dat verandert al snel in Willem II. 

Driekleur
Iets na het oprichtingsjaar komt de jonge knul met een groot probleem te zitten: er zijn nog steeds geen vaste clubtenues voor zijn Willem II. ,,Het is zeer goed denkbaar dat men toen de shirts van Prinses Wilhelmina via treinvervoer heeft laten aanrukken. Het moet haast wel. De Ruiter werkte immers bij de spoorwegen en de auto was allerminst een gewoon vervoermiddel, de trein was daarentegen al een gangbaar iets", zegt Harrie Balke (64), de huidige voorzitter van het Enschedese Prinses Wilhelmina.

Het shirt van club uit Enschede had toentertijd rood-wit-blauwe banen, de driekleur van de Nederlandse vlag.Tussen textielbaronnen uit Enschede en Tilburg is toen contact geweest. Hadden ze in in Enschede niet een setje shirts over? Want die zouden ook goed passen bij de koninklijke naam Willem II. Harrie Verhoeven, clubarchivaris bij Willem II, denkt te weten wie de shirts meenam. ,,Kinderen van het Willem II-gezin Van den Bergh studeerden aan de Hogere Textielschool in Enschede. Zij brachten de shirts in 1903 naar Brabant." 

Lees een uitgebreide productie rondom het jubileum van Willem II in het Brabants Dagblad, editie Tilburg, van vrijdag 12 augustus.