Volledig scherm

Winkels mogen drank serveren in Den Bosch

DEN BOSCH - Een luxe koffiezaak die een likeurtje bij de koffie schenkt. Een café waar je kunstwerken kunt kopen. Een lunchroom die vers brood verkoopt en een glas wijn bij de lunch serveert. Die mogelijkheden wil de gemeente bieden aan middenstanders en horecabedrijven in de Bossche binnenstad.

"Met deelname tonen we aan vooraan te willen meelopen, in plaats van een afwachtende houding aan te nemen.” Dat zegt het college van B & W over een experiment van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waaraan vanaf 1 februari ook wordt deelgenomen door onder meer Maastricht, Zwolle, Arnhem en Amsterdam.

De gemeente biedt winkeliers sinds 2014 al de kans om een deel van de zaak in te richten met ondersteunende alcoholvrije horeca’. Daar wordt vanaf 1 februari een schep bovenop gedaan door alcoholhoudende dranken te serveren.

Het experiment biedt winkeliers de kans om zware eisen van de Drank- en Horecawet te omzeilen waarmee de horeca-ondermers te maken hebben. Maar volgens de gemeente zijn de eisen voor winkeliers ‘niet reëel’ omdat de alcoholverstrekking geen ‘hoofdactiviteit’ is.