Volledig scherm
De vlammen sloegen metershoog uit het dak van het pand in Tilburg. © Toby de Kort/De Kort Media

WK-bowler Youri Fens uit Tilburg is alles kwijt na brand in bowlingcentrum

TILBURG - Bowler Youri Fens (19) is alles kwijt na de brand bij party- en bowlingcentrum Dolfijn aan Ringbaan-Oost in Tilburg. "Hij had al zijn ballen, tassen en schoenen woensdag naar de bowling gebracht omdat hij een training had", vertelt zijn moeder Mylene Nuijten.

Youri begon op zijn 9e met bowlen. "Zijn droom was om ooit te kunnen bowlen in het mekka van de bowlingwereld, Amerika", aldus de moeder. "Elke verjaardagseuro werd gespaard om weer een nieuwe betere bal te kunnen kopen, ze zijn erg prijzig. Toen hij afgelopen januari na 2 perfect games (24 strikes) werd benaderd om Nederland te gaan vertegenwoordigen in Amerika was dat natuurlijk de kers op de taart, waar hij 10 jaar voor heeft getraind."

"Hij zal het zelf moeten bekostigen en had al met de eigenaar van Dolfijn afgesproken om clinics te gaan geven en een crowdfundingactie op te zetten om zo het geld bij elkaar te sprokkelen maar nu ook al zijn materiaal verloren is gegaan is het niet meer te doen."

Youri schat dat er voor 7.000 euro aan splinternieuw materiaal verloren is gegaan. "16 nieuwe bowlingballen en materiaal zoals net nieuwe schoenen met verwisselbare zolen", somt de bowler op. Zaterdag zou hij in de Dolfijn gaan trainen voor het WK, maar van het gebouw is niets over. Hij hoopt nu in Eindhoven of Breda te kunnen gaan trainen, maar zonder materiaal kan hij niets. En aan zo maar een bowlingbal heeft hij weinig. "De ballen zijn naar mijn hand geboord." Maatwerk dus. Het bowlingtalent hoopt dat er niet te veel tijd verloren gaat voordat hij zijn training kan hervatten. "Ik train 3, 4 keer per week. Als ik 3 weken niet train gaat dat ten koste van mijn prestaties. En ik was juist in topvorm."

Om Youri weer een eindje helpen met het opnieuw verzamelen van bowlbenodigdheden hebben mede-Tilburgers zaterdag een facebookgroep aangemaakt. Meer dan 200 mensen zijn daar binnen een dag lid van geworden, om Youri een hart onder de riem te steken. 

Brand
​De brand in het centrum verwoestte het pand volledig. 2 bezoekers zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd. Ook 2 brandweerlieden zijn bij het bestrijden van het vuur gewond geraakt. Een werd onwel, een ander had een snijwond aan een vinger. Zaterdagochtend is begonnen met de sloop van het pand.