Volledig scherm
© stock.xchng

Wonen bij veeboer is slecht voor longen

DEN BOSCH - Buren van veebedrijven hebben een verminderde longfunctie. Dat blijkt uit de in Brabant en Limburg gehouden VGO-studie (Veehouderij en Gezondheid Omwonenden) waarvan de resultaten donderdagmiddag bekend gemaakt worden.

De slechtere longfunctie is vastgesteld bij mensen met 15 of meer veebedrijven in hun directe woonomgeving. ,,Het is het meest waarschijnlijk dat deze verandering veroorzaakt wordt door de blootstelling aan stoffen afkomstig van veehouderijen”, zo meldt de VGO-studie. Het onderzoek werd gedaan door het RIVM, Universiteit Utrecht (IRAS), Wageningen UR en NIVEL.

Astma en allergieën
Een tweede nieuwe bevinding is dat longontstekingen vaker voorkomen bij buren van pluimveebedrijven. Naast deze nieuwe bevindingen bevestigt het onderzoek wat al uit eerdere studies bleek: rondom boerderijen komen astma en allergieën minder vaak voor. Er wonen minder mensen met COPD maar als ze die longaandoening hebben dan zijn de klachten erger.

Kleinere veestapel
Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks reageert geschokt. ,,Eindelijk is nu definitief aangetoond dat intensieve veehouderij slecht is voor de gezondheid van omwonenden. Schokkende conclusies. Hier blijkt weer dat de intensieve veehouderij niet alleen slecht is voor het dierenwelzijn en milieu, maar ook voor onze gezondheid. Ik wil dat staatssecretaris Van Dam snel werk maakt van duurzame en grondgebonden landbouw met een kleinere veestapel. Dat is beter voor de dieren, beter voor de boer en beter voor onze gezondheid."

Het VGO-onderzoek wordt gesteund door 3 ministeries en het Longfonds. Het startte vorig jaar. Er zijn medische dossiers van 110.000 Brabanders en Limburgers voor bekeken, 2500 mensen deden mee aan nader onderzoek.