Volledig scherm
De olympische droom van de sporter is uiteengespat, laat het management van Yuri van Gelder weten. © ANP Beeldbank

'Yuri van Gelder eist terugkeer in toestelfinale'

* UPDATE 16.17 uur * DEN BOSCH - Yuri van Gelder beraadt zich samen met zijn advocaat op juridische stappen die een terugkeer in de toestelfinale op de Olympische Spelen in Rio mogelijk moeten maken. Dat meldt het ANP.

Woensdagochtend vertelde advocaat Cor Hellingman tegen het Brabants Dagblad dat de Bosschenaar hem in de arm had genomen. Hellingman stond de ringenspecialist in 2010 ook al bij, toen die door de turnbond uit de selectie van het WK in Rotterdam was gezet. 

Mogelijkheden
De jurist meldde vervolgens aan het ANP dat hij juridische stappen ging voorbereiden, Van Gelder zal zich daarbij concentreren op een eventuele terugkeer in de ringen in Rio. ,,Yuri wil zich nu volledig focussen op zijn mogelijkheden”, aldus Hellingman. „Yuri begrijpt dat het publiek graag geïnformeerd wil worden en zijn verhaal wil horen, maar hij hoopt op begrip voor zijn situatie en verzoekt vooral door de pers hem de komende dagen zoveel mogelijk met rust te laten.”

Sportkoepel NOC*NSF liet woensdagmiddag via het ANP weten dat het officieel nog niets weet over de mogelijke juridische actie van Van Gelder. ,,Ik heb ervan gehoord dat hij het overweegt, maar verder weten we van niets", liet woordvoerder Geert Slot weten in een korte reactie. ,,We vinden er voorlopig ook niks van. Het is aan hem." Hij vulde aan dat hij zelf de olympische positie van Van Gelder nog niet kende. ,,Of hij officieel is teruggetrokken van deelname aan de finale weet ik zelf niet. Daar gaan we nog even achteraan, maar dat doen we op een andere plek dan waar ik nu zit."

Maar Yuri van Gelder maakt hooguit één procent kans om via de rechter alsnog deelname aan de toestelfinale van de Olympische Spelen in Rio af te dwingen, zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. „Al gaan sporters die kansberekening niet uit de weg”, zegt Olfers. „In de sport hebben zij vaak ook maar één procent kans op de zege.”

Weggestuurd
Bosschenaar Van Gelder werd maandag door TeamNL verwijderd van de Olympische Spelen in Rio nadat hij zaterdagnacht op stap was geweest, en pas in de vroege ochtend terugkeerde in het olympisch dorp. The Lord Of The Rings, die maandag 15 augustus de ringenfinale zou turnen, heeft zelf nog niets van zich laten horen.

Discutabel
Andere advocaten verwachten dat Van Gelder zeker kans maakt om toch nog een finaleplek af te dwingen. Zij vinden de regel over hoe sporters zich zouden moeten gedragen in het olympisch dorp vaag en discutabel. In de 20 pagina's dikke overeenkomst die elke sporter sluit met NOC*NSF staat in artikel 6 dat 'de topsporter zich gedraagt op een zodanige wijze als van een goed lid van TeamNL verwacht mag worden, zowel tijdens de sportbeoefening als daarbuiten.'

In het document wordt met geen woord gerept over het gebruik van alcohol. En dat is precies waarom juristen vraagtekens zetten bij de zwaarst denkbare sanctie die Van Gelder nu heeft gekregen. ,,De norm die nu wordt gehanteerd is te vaag. Wat is voorbeeldig gedrag?,'' zegt advocaat Geert-Jan Knoops.

Volgens Knoops wordt het tijd dat er wereldwijd één rechtsstelsel komt voor sporters om aan dit soort onduidelijke situaties een einde te maken. ,,Elke sportbond bepaalt nu zijn eigen regels. En dat levert veel onzekerheid op voor atleten.''

Inmiddels is er ook een petitie opgezet namens Nederlanders en liefhebbers van (top)sport. ,,De maatregel tegen Yuri van Gelder is een buitenproportioneel zware strafmaatregel", schrijft petitionaris J. Berkelaar. Ruim 1.000 mensen ondertekenden tot dusver de petitie en dat aantal groeit in rap tempo. Ook de Facebookpagina Stuur Yuri terug naar Rio heeft inmiddels een achterban van meer dan 2900 mensen. Meer dan 15.000 mensen lieten van zich horen.

Volg het laatste over de Olympische Spelen op bd.nl/rio2016.