Volledig scherm
Yuri van Gelder. © KOEN VAN WEEL/ANP

Yuri van Gelder: 'Ik heb mijn koffers nog niet eens uitgepakt'

ARNHEM/DEN BOSCH - Hij zat nog steeds met zijn hoofd in Rio. ,,Ik heb mijn koffers nog niet eens uitgepakt", zegt Yuri van Gelder na afloop van een bewogen kort geding in de rechtbank van Arnhem. Op dat moment weet hij nog niet dat hij zal gaan verliezen, al verraden zijn mimiek en blik wel dat dat hetgene is waar hij het meest rekening mee houdt.

Duidelijk is dat Van Gelder, die zich tot het kort geding doodstil hield, de beslissing om hem op het vliegtuig terug naar Nederland te zetten buiten alle proporties vindt. In zijn beleving deed hij vorige week zaterdagavond en -nacht wat een aardige jongen hoort te doen: goed voor je gasten en vrienden zorgen.

Van Gelder zat naar eigen zeggen vooral in de taxi: „Wel drie uur. Rio is een grote stad, daarom ben je zo lang bezig.” En tot vijf uur ‘s nachts wegblijven, dat is nooit de bedoeling geweest. „Het was een samenloop van omstandigheden.” Hadden ze hem verteld dat zijn nachtelijke uitstapje het einde van de Spelen zouden betekenen, dan had hij natuurlijk anders gehandeld. „Wat denk je? Ik heb niet vier jaar toegeleefd naar dit moment, maar twaalf jaar.”

'Hij was nog fit'
Hij probeerde het daarom thuis nog een keer. Via de rechter hoopte Yuri toch naar die finale te kunnen. Want hij was nog fit. Hij had in Nederland nog getraind. Hij had nog kans op die medaille. Dat wist hij zeker. Maar bewijzen kan hij niet meer. De rechter beslist: Yuri blijft thuis.

Uitleg over die beslissing volgt later. Na het weekend. Maar het maakt niet meer uit. ,,We zijn er klaar mee", vertelt advocaat Cor Hellingman. Ze wachten de motivatie van de rechter af en bekijken dan eventuele volgende stappen. ,,Maar in hoger beroep gaan we niet. Het is te laat. De tijd is op."

Lees in het Brabants Dagblad van zaterdag 13 augustus meer over de nacht in Rio: een reconstructie, een interview en een blik in de toekomst van Yuri van Gelder. 'De opties zijn zeer beperkt'

Bekijk hieronder het hele interview met Yuri van Gelder.

ARNHEM/DEN BOSCH - Yuri van Gelder reageert vrijdag op de zitting die plaatsvond over zijn mogelijke deelname aan de toestelfinale op de Olympsiche Spelen