Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

Zakenman Janssen met bravoure voor gerechtshof in Den Bosch

DEN BOSCH - Je kunt het strijdbaar noemen. Je zou het ook kunnen bestempelen als bravoure waarmee Albert Janssen zich maandag presenteerde tijdens een zitting bij het gerechtshof in Den Bosch. De inwoner van Cromvoirt ging in beroep tegen een beslissing van de rechtbank. In 2010 werd hij voor fraude bij een reeks faillissementen veroordeeld tot dertig maanden celstraf waarvan tien voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en aftrek van 107 dagen voorarrest.

Janssen noemde zichzelf dinsdag ‘de grootste energiewoninglabelaar van Nederland’ en sprak spottende over ‘zijn vrienden van de belastingdienst’ die hem ‘pootje lapten’. Ook gaf hij de leden van het gerechtshof het advies om bepaalde dingen ‘even te Googelen’.

'Grandiositeit'
De zitting was ‘s ochtends amper begonnen of advocaat Arthur van der Biezen zei dat het gerechtshof vooringenomen was. Dat zei hij nadat hij tevergeefs vroeg of het gerechtshof Janssen nader zou laten beoordelen door psychater Van Panhuys. Van Panhuys rapporteerde twee jaar geleden over Janssen en heeft vorige maand bij een verhoor bij de raadsheercommissaris verklaard dat het oordeelsvermogen van Janssen kan zijn beïnvloed door een ‘duidelijke neiging tot grandiositeit’. In een aanvullende e-mail noemt Van Panhuys een nader onderzoek ‘zeer zinvol’.
​Het gerechtshof zei daar niets van te verwachten en er geen tijd aan te willen besteden. De wrakingskamer beoordeelde ‘s middags het verzoek van Van der Biezen en liet de leden van het gerechtshof de zaak verder behandelen.