Volledig scherm
De zeeverkenners schuren het dek van het moederschip © Peter de Bruijn

Zeeverkennersgroep Sint Joris uit Den Bosch bestaat 70 jaar

DEN BOSCH – De Zeeverkennersgroep Sint Joris in Den Bosch viert zaterdag haar 70-jarig jubileum. De watertak van de groep werd na de oorlog in 1946 opgericht door Jan S Stumpel. De (land)verkenners bestonden al vanaf 1930. 

“In de Tweede Wereldoorlog werd de verkennersgroep verboden”, zegt Hein Pessers (56) uit Sint-Michielsgestel. “Na de oorlog kwamen er in de Vikinghaven gezonken bootjes boven water die de mensen gecontroleerd lieten zinken omdat de Duitsers de scheepjes wilden confisqueren. Toen is Stumpel met waterscouts begonnen.”

Later
Het clubhuis en de boten van de zeeverkenners liggen bij de Vinkinghaven aan de landtong van de Ertveldplas in Den Bosch. De verkenners geven hun moederschip van ruim 30 meter een opknapbeurt. Ze zijn het dek van ‘De Makke Beer’ aan het schuren. “Het is gezellig. We doen het met zijn allen”, zegt Sophie Muntz (15) uit Den Bosch. “Ik krijg energie van mijn leeftijdsgenoten. Je leert ook luisteren en samenwerken. Roeien moet je samen doen. Anders ga je niet hard vooruit. Ik denk dat ik er later veel aan heb.”

Onderhoud
Zeilen, roeien of wrikken (met een roeispaan achter in de boot achten maken, waardoor de boot beweegt red.) zijn belangrijk bij de Bossche zeeverkennersgroep. “In de winter zijn we vooral bezig met onderhoud en reparaties van de boten”, zegt staflid Pelle van der Ploeg . In de zomer gaan we zaterdag of tijdens vakanties zoveel mogelijk het water op. Eerst roeien we naar de brug en dan weer terug. Daarna vooral zeilen op de Ertveldplas.” De Zeeverkennersgroep Sint Joris viert het jubileum zaterdag bij en in het clubhuis bij de Vinkinghaven onder meer met een reünie.

Volledig scherm
Het 'drijvende clubhuis' De Makke Beer bij de Vikinghaven in Den Bosch © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Staflid Pelle van der Ploeg bij de stuurhut (toegankelijk vanaf 18 jaar) © Peter de Bruijn