Volledig scherm
© Paul Roovers

Zonder geld de wereld rond via Den Bosch

DEN BOSCH - Bedelaars zie je vaker in de stad. De twee die donderdag voor het voormalige Bijenkorfpand in de Bossche binnenstad zaten, vroegen ook om wat kleingeld (of een maaltijd met een uur werk als tegenprestatie). Ze vallen onder een wat andere categorie dan bedelaars; de Duitsers Jan (25) en Torben (24) zitten er meer om ideële redenen

Ze zijn negen dagen geleden vertrokken van Fehmarn, het Duitse eiland dicht tegen Denemarken aan. 'Zonder geld over de hele wereld. Een kleine donatie voor een maaltijd’ en 'Without money around the world. A job, a place to sleep or a little tip. Thank you’ staat er te lezen op twee kartonnen bordjes.

Daar is geen enkel woord Duits bij, maar Jan en Torben nemen alle tijd om uit te leggen waarom ze in Den Bosch zijn. ,,We willen kijken of het lukt om zonder eigen geld een aantal maanden te kunnen leven en te reizen. Geld heeft een zo’n negatieve bijklank gekregen, en het is veel te belangrijk geworden. Dat willen we zo niet meer. We beschouwen het zelf echt als een nieuw begin in ons leven."

Onderdak
Dus vertrokken ze letterlijk zonder een eurocent of bankpasje en alleen voorzien van slaapzak, rugzak paspoort en pasje van de zorgverzekeraar. Het lukt niet elke dag om onderdak te vinden. Van maandag op dinsdag sliepen ze noodgedwongen onder de sterrenhemel. Maar Jan was vier jaar militair en wist nog wel hoe dat voelde.

Hun uiteindelijke doel blijkt niet heel de wereld rond, maar een deel. Over een maand of drie hopen ze Spanje te bereiken waar een familielid woont. Volgens planning zou dat moeten gaan via München, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Maar het kan ook heel anders lopen, ze zien wel.

Couchsurfing
Deze middag hebben ze genoeg geld voor eten. Een slaapplek, dat zien ze nog wel. Misschien is wel iets te vinden via de couchsurfingapp. ,,Tot nu toe is de reis heel bijzonder."  Het valt ze op hoe geïnteresseerd voorbijgangers zijn en hoe vaak die gesprekken aanknopen.