Volledig scherm

Bevlogenheid priester Toine van Uden maakte Instituut voor Doven groot

Priester Toine van Uden was een bevlogen, hartelijke, man. Nagenoeg zijn hele leven stond in het teken van het dovenonderwijs. Van Uden, die al enige tijd ziek was, is gisternacht op 95-jarige leeftijd overleden in Nijmegen.

Hij woonde hier al enkele jaren in het kloosterverzorgingstehuis Berchmanianum waar hij in 2007 zijn 70-jarig priesterjubileum vierde. Van Uden, die voor het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel - tegenwoordig Viataal - enkele nieuw leermethoden ontwikkelde, had altijd een vriendelijk woordje over voor zijn leerlingen, de leerkrachten en de ouders. Mede hierdoor en door altijd klaar te staan voor 'zijn' instituut, maakte Van Uden zich geliefd in alle lagen.

In 1938 werd Van Uden gewijd tot priester en aangesteld als leraar op het Instituut voor Doven. Hij werkte onder meer als adjunct-directeur voor onderwijs en opvoeding, en als hoofd van de researchafdeling. Zo ontwikkelde hij een gespreksmethode waarbij praten centraal stond. Lichaamstaal tussen de dove kinderen was toegestaan, maar meer omdat dat niet te voorkomen was. Het gebruik van gebarentaal echter was strikt verboden. Ook hometraining waarbij kinderen en ouders thuis door medewerkers van het instituut werden begeleid, is door Van Uden bedacht en uitgewerkt. Het instituut nam hiermee jaren een vooruitstrevende positie in Europa in. Bij het samengaan van de scholen De Schakel en Theerendonk in 1987 werd de nieuwe school vernoemd naar Van Uden, die in 1977 afscheid had genomen. Deze school is inmiddels opgegaan in Talent, een van de Viataal-scholen in Vught.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Jordens Peters verdient per direct een plaats in de basisopstelling van Willem II

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
408 stemmen