Volledig scherm
Van het nieuwe Cruyff Court aan de Kooikersweg tegenover de Belastingsdienst wordt al gretig gebruik gemaakt. Foto Marc Bolsius

Cruyff Court klaar voor de vakantie

DEN BOSCH - Het nieuwe Cruyff Court aan de Kooikersweg in Den Bosch-West voorziet in een behoefte, zoveel is duidelijk op deze zonnige middag. De omgeving van het voetbalveld is nog niet klaar voor de officiële opening vanmiddag, maar de jongeren hebben het kunstgrasveld alvast bezet.


Ugur Karakoc (15), Mohammed Muse (14) en Badre Hamdaoui (14) vermaken zich goed. De leerrlingen van het Duhamelcollege hebben al vrij van school en het veld komt dus als geroepen. De goals zijn alleen een beetje groot, klagen ze. Maar dat lijkt misschien maar zo. Ze waren immers de kleine blauwe goaltjes gewend die tussen de flats bij de Abel Tasmanstraat staan.

Een ouder echtpaar komt voorbij en kijkt prijzend naar de nieuwe wijkspeelplaats en het Cruyff Court. Nee, overlast vrezen deze buurtbewoners niet. "Wat geschreeuw misschien, maar dat hoort erbij. Dan zijn ze tenminste lekker bezig."

Hoe anders klinkt het aan de Otto Copesstraat in de Aawijk (Den Bosch-Oost). Het kinderlijk geschreeuw natuurlijk niet; dat klinkt hetzelfde op deze eerste Bossche Cruyff Court waar leerlingen van de Herman Broeren school en kleuters van Het Rondeel elkaar afwisselen op het veld en de speelplaats. Maar enthousiasme van omwonenden is er niet te horen. "Overdag is het wel leuk, maar het trekt zo aan. 's Avonds staan hier grote groepen Marokkaanse jongeren," vertelt een flatbewoonster die anoniem wil blijven ("Want anders gaan de ruiten eruit."). Stenen op de glijbaan, gegooi met schommels en dat voetballen dus. Drie jaar geleden maakte zij bezwaar tegen het veld en nu nog is er stil protest. "Ik ga echt niet vragen of het wat zachter kan, ik kijk wel uit. En de politie en de gemeente doen toch niks."

Dat blijkt niet helemaal waar. De beheergroep Loekemanstraat telt negen leden en bij ongeregeldheden treden die op. "Er is ook heel weinig vernield in twee jaar", vertelt gemeenteambtenaar Ger Straaten. "Je moet jongeren ook accepteren zoals ze zijn."

Overdreven, denkt ook Mesut Kayha, die vanuit zijn flat uitkijkt op het nieuwe Cruyff Court aan de Kooikersweg. "Waar gespeeld wordt, heb je geluid. "En als er kleintjes op bed liggen, dan zeg je dat gewoon vriendelijk, dan is er niks aan de hand."

Cruyff Court


- Een Cruyff Court is een kunstgras voetbalveld, dat omheind is met hekken en voorzien van bankjes. De kleuren zijn groen en oranje.

- Het eerst Cruyff Court in Den Bosch werd twee jaar geleden geopend aan de Loekemanstraat.

- De Cruyff Court aan de Kooikersweg is de tweede.

- Er zijn ideeën voor een derde. Basisschool Madelief heeft wel interesse getoond voor een Cruyff Court bij de Hengmeng/Landstrekenlaan.

- De stichting Cruyff Court draagt 50.000 euro bij in de aanleg, en de gemeente ook. Voorwaarde is dat er jaarlijks ten minste twee grote activiteiten worden gehouden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch