Volledig scherm
Duinsche Hoeve opent stiltecentrum. Op de foto de onthulling van de naam van het stiltecentrum: De vlieger. © Sophie Fleur Verbiesen

Duinsche Hoeve Rosmalen heeft nu ook stiltecentrum

ROSMALEN - Er was behoefte aan een plek waar men kon nadenken, reflecteren, terugkijken en vooruit kon denken. En zo werd maandag het stiltecentrum geopend bij Hospice Duinsche Hoeve.  

Een hospice is de laatste halte. Mensen met een levensverwachting korter dan drie maanden, kunnen er blijven tot aan hun overlijden. Soms is dat om de achterblijvers te ontlasten, of omdat er intensieve medische zorg nodig is of omdat iemand simpelweg alleen is. Algemeen directeur Dorien Aarts : ,,Het lijkt cliché, maar wij zorgen er hier voor dat er leven aan de dagen wordt toegevoegd in plaats van dagen aan het leven. Met onze verpleegkundigen en artsen kunnen we dat laatste stuk goed begeleiden."
Trots is ze dan ook dat er vandaag een stukje zingeving wordt toegevoegd aan het hospice. ,,We zochten naar een plek waar familie en nabestaanden, maar ook het personeel even naartoe kon om de stilte te zoeken." Door bedrijven en stichtingen werd uiteindelijk de hulp geboden om een stiltecentrum te bouwen.
Binnenin het stiltecentrum staan twee banken. Er is gelegenheid iets op te schrijven in het nagedachtenisboek of om een kaarsje op te steken. Naast de kaarsen staat gegraveerd: ,,In stilte noem ik jouw naam." Aarts is er ontzettend blij mee.  ,,Het licht is zo mooi. Je wordt hier haast gedwongen om tot jezelf te komen."