Volledig scherm
Café P79 aan de Bossche Markt biedt gasten een speciale rookruimte. Hoelang nog? © roy lazet

Eigenaar café P79 schrikt: 'Moet speciale rookruimte weg?'

DEN BOSCH - ,,Misschien kunnen we het op een creatieve manier oplossen. Maar ik schrok er wel van.'' Dat zegt Ruud Bruins eigenaar horecabedrijf P79 dat aan de Bossche Markt is gevestigd. De ondernemer reageert op een beslissing van het gerechtshof in Den Haag dat dinsdag heeft bepaald dat rookruimtes in horecabedrijven niet langer zijn toegestaan.

Volgens het hof kunnen niet-rokers in horecagelegenheden 'sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan'. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Met de uitspraak staat nu nog niet vast dat alle rookruimtes in de horeca ook weg moeten. Want de staat kan nog in cassatie gaan tegen het oordeel. In afwachting daarvan laat Bruins de rookruimte van zo'n vijftien vierkante meter in zijn zaak. ,,Het kostte mij tien jaar geleden ruim vierduizend euro. Vlak voor carnaval heb ik nog voor zevenhonderd euro een nieuwe afzuiginstallatie laten installeren.''

In de meeste Bossche horecabedrijven gaan rokers even de straat op om een sigaret aan te steken. Pratende rokers kunnen volgens Bruins leiden tot geluidsoverlast. ,,Zonder rookruimte zou dat bij ook kunnen gebeuren." 

  1. Film loopt vast: toch geen inspirerende middag voor bibliothecarissen in Den Bosch

    Film loopt vast: toch geen inspirerende middag voor bi­bli­o­the­ca­ris­sen in Den Bosch

    Den Bosch – Tientallen medewerkers en Vrienden van de Bossche bibliotheek kwamen zondagmiddag van een koude kermis thuis in de Verkadefabriek in Den Bosch. Ze zaten al een halfuurtje klaar in zaal 1 voor Ex Libris – The New York Public Library, toen de technicus met de mededeling kwam dat hij de documentaire écht niet aan de praat kreeg – ook tot zijn eigen ontsteltenis. De rest van het zondagprogramma zou in de soep lopen bij nog meer vertraging, dus verzocht hij de aanwezigen de zaal te verlaten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.