Volledig scherm
Café P79 aan de Bossche Markt biedt gasten een speciale rookruimte. Hoelang nog? © roy lazet

Eigenaar café P79 schrikt: 'Moet speciale rookruimte weg?'

DEN BOSCH - ,,Misschien kunnen we het op een creatieve manier oplossen. Maar ik schrok er wel van.'' Dat zegt Ruud Bruins eigenaar horecabedrijf P79 dat aan de Bossche Markt is gevestigd. De ondernemer reageert op een beslissing van het gerechtshof in Den Haag dat dinsdag heeft bepaald dat rookruimtes in horecabedrijven niet langer zijn toegestaan.

Volgens het hof kunnen niet-rokers in horecagelegenheden 'sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan'. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Met de uitspraak staat nu nog niet vast dat alle rookruimtes in de horeca ook weg moeten. Want de staat kan nog in cassatie gaan tegen het oordeel. In afwachting daarvan laat Bruins de rookruimte van zo'n vijftien vierkante meter in zijn zaak. ,,Het kostte mij tien jaar geleden ruim vierduizend euro. Vlak voor carnaval heb ik nog voor zevenhonderd euro een nieuwe afzuiginstallatie laten installeren.''

In de meeste Bossche horecabedrijven gaan rokers even de straat op om een sigaret aan te steken. Pratende rokers kunnen volgens Bruins leiden tot geluidsoverlast. ,,Zonder rookruimte zou dat bij ook kunnen gebeuren." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch