Volledig scherm
Een boorinstallatie voor schaliegas in Lebien, Noord-Polen. Foto: AP

Gaswinning verhult chemische risico’s

DEN BOSCH - Voor gaswinning bij Wijk en Aalburg en Brakel blijken in 2008 twaalf, deels giftige chemicaliën te zijn gebruikt. De risico’s voor mens en milieu zijn onduidelijk.

Op grond van de Wet openbaarheid van Bestuur (WOB) heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) een overzicht van de daar gebruikte stoffen vrijgegeven. Hij honoreert daarmee een verzoek van Brabants Dagblad dat bezwaar had gemaakt tegen geheimhouding. Hierdoor krijgt de buitenwereld voor het eerst enig zicht op concrete toepassing van chemische stoffen bij gaswinning. Dat gebeurt in Nederland al 40 jaar om méér gas uit de bodem te halen.

De stoffen die het Britse mijnbouwbedrijf Northern Petroleum Nederland (NPN) stilzwijgend inzette bij Wijk en Aalburg en Brakel werden, vermengd met water en zand, gebruikt voor het onder hoge druk breken van hard gesteente diep in de bodem. Deze methode, fraccen genaamd, kwam in opspraak wegens milieuvervuiling bij grootschalige winning van schaliegas in de VS. Proefboringen naar dit gas staan voor het eerst in Nederland op stapel bij Boxtel en Helvoirt.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.