Volledig scherm
John Kocken (4e van links) en zijn vrouw Kirsty (5e van links) proosten met hun personeel. foto Marc Bolsius

'Gekke amuses, daar doe ik niet aan'

VUGHT - "De visboer belde me vanochtend op en zei dat we een ster hadden. Hij houdt me voor de gek, dacht ik omdat ik geen interesse toonde in een bepaalde vis." De verrassing bij John Kocken was gisteren 'immens groot' toen hij en zijn vrouw Kirsty ontdekten dat de Michelinster toch echt aan hun restaurant De Heer Kocken aan de Taalstraat in Vught gegeven is.

In het restaurant met internationale kaart regende het gisteren felicitaties en bloemen die John stralend in ontvangst nam. "We hebben Vught op de kaart gezet, de eerste ster in Vught." Eigenaar en chefkok Kocken hief met grote grijns een glas champagne. Hoewel het echtpaar nooit de intentie had met De Heer Kocken een ster te bemachtigen, zien zij wel waarom Vught en omstreken hier graag komt. "Alles klopt hier. Ik ben redelijk spiritueel ingesteld. Ik denk dat dit restaurant een ziel heeft. Dat voelen mensen. En eten is emotie." Kocken gooit zijn hele ziel en zaligheid in het restaurant. "Ik ben er voor de gasten, natuurlijk niet andersom."

Volgens de chef is het restaurant niet overdreven chique. " Mensen kunnen hier in een spijkerbroekje binnenlopen." Daar zal die ster niets aan veranderen. "Ik ga niet opeens zilveren bestek kopen, echt niet. En allerlei gekke amuses, daar doe ik niet aan. Daar zitten mensen toch niet op te wachten."

"De ster is zeker een waardering voor je werk van de afgelopen jaren. Mensen vragen waarom ik in hemelsnaam 's ochtends al aan het werk ga, als ik om half zes pas de deuren open. Maar we trekken hier natuurlijk geen blikken open. En het restaurant moet er verzorgd uitzien."

De gastvrijheid reikt ver aan de Taalstraat. "Niets is te gek. Als je wat buiten de kaart om wilt eten, dan regel ik dat, ook als je om kwart voor tien binnen komt. En mensen mogen gerust tot half een 's nachts een borreltje blijven drinken aan de bar als je net flink betaald hebt voor een diner. "Natuurlijk heb ik wel eens met hoofdpijn in bed gelegen, dat hoort erbij."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch