Volledig scherm
Juwelierszaak Has Gold in de Bossche Visstraat. De gemeente sluit de winkel voor een jaar. © Marc Brink/BD

Geladen pistool gevonden, juwelierszaak Den Bosch moet dicht: 'Ik stel de gemeente aansprakelijk'

DEN BOSCH - Een in een stoel verstopt geladen pistool en een kistje met 45.000 euro contant geld. Na het vinden daarvan door de politie doet de gemeente dinsdag juwelierszaak Has Gold aan de Bossche Visstraat een jaar op slot. Volgens de gemeente is sprake van ondermijnende criminaliteit. Jos den Otter, met zijn zus mede-eigenaar van het pand, verwijt de gemeente onbehoorlijk bestuur.

Broer en zus verhuren de winkel al jarenlang aan dezelfde exploitanten. Volgens Jos den Otter waren er nooit problemen ('De huur wordt altijd volledig en op tijd betaald'). Hij vindt dat de gemeente en de politie hem eerder hadden moeten informeren over de sluiting. ,,Dan had ik maatregelen kunnen nemen en het huurcontract laten ontbinden. Ik stel de gemeente aansprakelijk voor alle schade.''

Kogel

De gemeente en politie verwijzen naar een overval die in 2012 overdag werd gepleegd op de zaak. Er werd een kogel gevonden op een nabij gelegen terras. Het was onduidelijk of werd geschoten door mede-eigenares van de juwelierszaak of de overvaller. Daarover wordt meer duidelijk als de politie dit jaar op 25 april een inval doet in de zaak. In een stoel achter de toonbank vinden agenten een geladen pistool. De mede-eigenares wordt aangehouden nadat zij volgens de politie zegt daarmee in 2012 te hebben geschoten.

De zoon van de exploitanten verwijt de gemeente en de politie 'te gehaast' te werk te gaan. Dat geldt onder meer voor het trekken van conclusies op basis van het gevonden geld en wapen. ,,Mijn moeder weet amper hoe een wapen eruit ziet. Ze stond onder druk bij het verhoor en door haar gebrekkige Nederlands is zij verkeerd begrepen. Witwassen is ook onzin. Dat doe je niet met zo'n bedrag. Dat doe je met miljoenen.''

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Theater de Speeldoos Vught voert per direct structurele en 'wellicht pijnlijke veranderingen' door
    PREMIUM

    Theater de Speeldoos Vught voert per direct structure­le en 'wellicht pijnlijke veranderin­gen' door

    VUGHT - 'De Speeldoos ontkomt er niet aan om per direct structurele en wellicht pijnlijke veranderingen door te voeren'. Dat schrijft theaterdirecteur Harry Salfischberger in een brief aan docenten en andere relaties. Wat die veranderingen zijn, is (nog) niet bekend. Maandag 1 oktober vindt een informatie-avond plaats over de toekomst van het Vughtse theater. De avond begint om 20.30 uur.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.