Volledig scherm
De snoepdames Roosje Klompenhouwer (links) en Miriam Kooijman bij hun wagen.foto Clemens Le Blanc

Grillige snoepjuffers

Boekje in de hand, grote donkere zonnebril op. Nog even genieten van de flauwe najaarszon.

Terwijl een meter of tien verder sjouwers en bouwers bedrijvig door elkaar krioelen voor de bouw van het decor voor het Canadese cirque Eloize - vandaag met de Nederlandse première van de voorstelling Rain - neemt Roosje Klompenhouwer (23) het er nog even van. Over een dik halfuur moet ze, samen met

Miriam Kooijman (24), in het gelid staan als snoepverkoopster bij Circo Circolo. Niet als zomaar een verkoopster, maar als een die met humor, grapjes en tierlantijntjes iets aan de man brengt.

Roosje Klompenhouwer heeft het over twee in lange rok, blouse en met hoge veren uitgedoste dames die de ene keer snoep aan de man of het kind brengen, en hen de andere keer juist ontraden iets van dat snoep te eten. "Of, als ze te weinig geld hebben gewoon zelf een stukje van het snoep opeten. Dan klopt de prijs wel. Heel leuk, de reacties", zegt Kooijman lachend. Zeven jaar geleden begon zij op theaterfestival De Parade als snoepmeisje. Gewoon achter een bar. "Best saai maar door de jaren heen is het gegroeid. En leuker geworden. Vorig jaar kregen we een oude broodwagen, waar we een snoepwagen van maakten. Met deze kostuums erbij wordt het meteen ook veel levendiger, en grappiger om te doen."

Wie wat wil kopen bij de dames, zal zelf moeten onderzoeken hoe duur die snoepjes zijn. Maar zal ook in de smiezen moeten houden hoe deze vreemde dames nou precies afrekenen. "Daar zit heus wel logica in, maar dan wel onze logica!"

De twee snoepdames trekken van festival naar festival en zijn zowat de hele zomer onderweg..Dat zal ook wel als je over de Nederlandse wegen rijdt, gezeten op een kleine, rode oldtimertractor die proestend een flinke woonwagen trekt, plus daarachter de snoepwagen, ook geen kleintje. "Zestien meter lang samen, dat mag net", weet Kooijman "Het gaat heel langzaam. We zijn ontzettend lang onderweg. Maar we hebben onderweg veel bekijks. Iedereen vindt het toch grappig twee meiden op zo'n tractor."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.