Volledig scherm
Heijmans, de bouwer uit Rosmalen, zegt het jaar 2018 goed begonnen te zijn. © Frans Paalman

Herstel zet door bij Heijmans

ROSMALEN  - Heijmans heeft naar eigen zeggen een positieve start van het jaar gekend. Het bouwconcern kampte de afgelopen jaren nog met tegenvallers bij projecten, maar inmiddels lijkt de weg naar boven teruggevonden en zet het herstel door. ,,De aanpassingen die we in het afgelopen jaar hebben doorgevoerd, werpen hun vruchten af'', stelt topman Ton Hillen.

De omzet lag in het eerste kwartaal hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Waar het bedrijf de afgelopen jaren steeds te maken had met een matig eerste kwartaal, was nu sprake van een positief onderliggend resultaat. De orderportefeuille was per eind maart goed voor 2 miljard euro, tegen 1,9 miljard euro eind vorig jaar.

Heijmans profiteert onder meer van de toegenomen vraag naar nieuwbouwwoningen. Daarnaast werkt de onderneming uit Rosmalen bijvoorbeeld mee aan de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Topman Hillen verklaart dat verscherpte aandacht bij het in de wacht slepen van nieuwe opdrachten wel cruciaal blijft om de stap te kunnen maken naar structurele winstgevendheid. Dat ging in het verleden nogal eens mis bij de bouwer die daardoor ernstig in problemen kwam. 

Schulden

Het ingezette herstel, en het daarmee gepaard gaande terugbrengen van de schulden, heeft er inmiddels al toe geleid dat Heijmans vernieuwde financieringsafspraken heeft kunnen maken met zijn banken. Deze lopen nu tot in 2022, met verbeterde voorwaarden. Ook heeft het bedrijf alvast 12 miljoen euro van de leningen vervroegd afgelost. Heijmans wil komend jaar nog meer aflossen, waardoor het bedrag eind juni 2019 naar verwachting nog maar 121 miljoen euro bedraagt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement