Volledig scherm
2018-06-10 13:00:45 VUGHT - Geinteresseerden tijdens de jaarlijkse herdenking van de kindertransporten van juni 1943. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat bijna 1300 joodse kinderen vanuit Vught via Westerbork naar vernietigingskamp Sobibor werden gedeporteerd en vermoord. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW © ANP

Kinderen zijn weer even terug op Kamp Vught

Ze moesten allemaal weg, maar 75 jaar later zijn er weer kinderstemmen te horen op Kamp Vught. Tijdens de officiële herdenking van de kindertransporten zondagmiddag, lazen leerlingen van De Schalm de namen van hun overleden leeftijdsgenootjes voor. 

VUGHT - Lotte van de Muren en Frederique van Kollenburg. Allebei 10 jaar. De namen van de meisjes staan niet gegraveerd in brons. Zij zijn nog in leven. Ze zitten tussen hun klasgenootjes van De Schalm naast het bronzen monument voor de kinderen in Kamp Vught. Roosje de Leon. 9 jaar. Haar naam staat er wel. Roosje werd samen met nog zo'n dertienhonderd andere kinderen weggehaald uit het kamp. Vermoord.

 Ze had zo een vriendinnetje van de meisjes kunnen zijn. ,,Ik denk dat ze hockeyde én voetbalde", zegt Lotte. En Frederique fantaseert mee. ,,Ze was vast heel spontaan." Maar hoe vrolijk en sportief Roosje ook was, ze mocht maar negen jaar worden. Lotte en Frederique zijn één jaar ouder. En dat beseffen ze zich. Ze waren namelijk al weken bezig met de Tweede Wereldoorlog op school en deden onderzoek naar de kinderen van Vught. In tweetallen gingen ze op zoek naar het leven achter de namen op het monument. 

De resultaten waren zondag te zien op zelfgemaakte posters in het museum. Machtel Prins. Leo de Beer. Sonja Engelsman. Esther Roos. Allemaal vermoord, maar door de kinderen van De Schalm gisteren weer even in leven. En dat is precies waar de herdenking zondag voor bedoeld was. 

Meer over de herdenking van de kindertransporten op Kamp Vught in het Brabants Dagblad van maandag 11 juni. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. OM: Marcin Naus is vermoord vlakbij politiebureau in Den Bosch
    PREMIUM

    OM: Marcin Naus is vermoord vlakbij politiebu­reau in Den Bosch

    DEN BOSCH - Twee uit Polen afkomstige mannen (42 en 48) staan op 23 augustus in Den Bosch terecht voor moord op hun landgenoot Marcin Naus (32). Het stoffelijk overschot van deze man werd op 26 maart door vissers aangetroffen in de Bossche Ertveldplas. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is Naus om het leven gebracht bij het stadsstrand De Witte Sieb aan de Vaaltweg. Dat strand ligt vlakbij het politiebureau aan de Vogelstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.