Volledig scherm
Het ds. Pierson College in Den Bosch © Google streetview

Pierson College en Rodenborch volgend jaar weer helemaal vol

DEN BOSCH - Ruim drieduizend leerlingen starten volgend jaar in de brugklassen van regio Den Bosch. Bijna iedereen op de school van eerste keuze. Bijna iedereen, alleen het Pierson moest nee verkopen. 

Al voor de tiende jaar op een rij moet het Pierson College nee zeggen tegen sommige brugklassers. Drie jaar geleden bouwden ze 1100 vierkante meter bij (zo'n tien extra lokalen) maar het blijkt niet voldoende. 22 leerlingen werden gisteren gebeld met de mededeling dat er geen plek is voor ze. ,,Nooit leuk om te doen", maar rector Alma van Bommel heeft geen keuze. Meer ruimte hebben ze niet en krijgen ze ook niet. Want, zegt de gemeente, er zijn op andere plekken in de stad nog genoeg lege lokalen.  ,,Maar wij vinden het voor leerlingen niet prettig om op verschillende locaties les te krijgen." Dus zit er een grens aan het aantal brugklassers dat de school kan aannemen. En die grens wordt elk jaar bereikt.  

Het is een luxeprobleem. ,,We zijn natuurlijk blij dat onze school zo goed bekend staat en dus aansluit bij wat mensen belangrijk vinden", maar 'nee' verkopen wil Van Bommel uiteraard liever niet. Om dit zo eerlijk mogelijk te doen werd daarom tien jaar geleden het loten in het leven geroepen. Een systeem waar inmiddels alle middelbare scholen in Den Bosch in meedraaien omdat niet alleen Pierson tegen dit probleem aanliep.  

Tweede keuze

Ga je naar de brugklas? Dan geef je dus een eerste, tweede en derde keuze op. Een computer maakt vervolgens een selectie. De centrale toewijzing kreeg kritiek nadat leerlingen naar de school van hun derde keuze moesten, maar dit jaar is dat niet aan de orde. 98 procent mag na de zomer starten op hun favoriete school.

Pierson is dit jaar het vaakst aangevinkt, maar wordt op de voet gevolgd door Het Rodenborch College, dat aankomend jaar met 315 nieuwe leerlingen wel tot de nok toe gevuld. Het Sint Janslyceum komt op een goede derde plek met 311 leerlingen. De school steekt er met 61 nieuwe aanmeldingen meer dan vorig jaar wel boven de rest uit.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Moet Willem II de winterstop aangrijpen om de selectie te versterken?

Moet Willem II de winterstop aangrijpen om de selectie te versterken?

  • Ja (76%)
  • Nee (24%)
1037 stemmen

poll

Jordens Peters verdient per direct een plaats in de basisopstelling van Willem II

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
408 stemmen