Volledig scherm
© anp

Politie Oost-Brabant behandelt de meeste gemelde misdrijven niet

DEN BOSCH - Bij de regionale politie-eenheid Oost-Brabant wordt meer dan de helft van alle gemelde misdrijven niet in behandeling genomen. Aangiftes van fietsendiefstal, vernieling en internetoplichting verdwijnen vaak regelrecht in de prullenbak. 

,,Wij wijken niet af van het landelijke beeld'', zegt een woordvoerster van de politie Oost-Brabant in een reactie op de recente bekendmaking dat de politie landelijk vorig jaar zo'n 511.000 zaken na een interne 'screening' heeft afgewezen. Dat gebeurde omdat er onvoldoende aanleiding was voor opsporing.

Op een landelijk totaal van 930.000 geregistreerde misdrijven is 55 procent van de zaken ongemoeid gebleven. Uit politiecijfers over 2016 blijkt dat nog eens 16.500 zaken vroegtijdig werden beëindigd omdat er te weinig mankracht voor was. In die gevallen zijn er wel sporen die naar een dader wijzen maar ontbreekt het de politie simpelweg aan capaciteit om de zaak verder uit te zoeken. ,,We hebben beperkte middelen. We moeten keuzes maken, dat is altijd al zo geweest'', aldus Marten Schwandt, woordvoerder van de Nationale Politie.

Niet vervolgd 

In het politievakblad Blauw gingen onderzoekers onlangs na hoe groot de kans is dat een zaak voor de rechter komt en hoe groot dat een kans is dat een zaak wordt geseponeerd en een verdachte dus niet wordt vervolgd. Landelijk kwam vorig jaar een kwart van de geregistreerde misdrijven voor de rechter of werd door het OM afgedaan. Daarvan eindigden er zo'n 50.000 in een zogenaamd technisch sepot waarbij het OM afziet van vervolging van een strafbaar feit omdat vervolging niet tot een veroordeling zou leiden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Jordens Peters verdient per direct een plaats in de basisopstelling van Willem II

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
408 stemmen