Volledig scherm
Een egeltje komt in de nacht snoepen van een voerpotje bij een van de wildcamera's die IVN in de stad monteert in achtertuinen.

Spookt dit 's nachts rond in uw Bossche, stadse achtertuintje?

DEN BOSCH - Is uw achtertuintje in de Bossche binnenstad 's nachts een feestterrein voor de egel, hermelijn of eekhoorn? Of zit ze vol krolse katten die de boel 'onderschijten'? Gaan de bruine ratten er soms samen aan tafel omdat u teveel brood hebt gevoerd aan de vogeltjes?  IVN-afdeling Den Bosch weet in een aantal gevallen al de antwoorden. Want sinds kort staan wildcamera's op scherp in Bossche stadstuintjes. Op zoek naar vooral zoogdieren.

Zoogdieren zoals de eekhoorn en de egel hebben het moeilijk in de natuur. De intensieve veehouderij heeft de kleine zoogdieren vaak verdrongen. Vroeger op de kleine boerenerven was het nog een feestje. Mestvaalten, hoekjes met dode takken en hagen, bosjes en hooimijten. Lekker rommelig en een prachtige biotoop voor deze dieren. Maar die tijd is voorbij. En de egel, eekhoorn, hermelijn en wezel zoeken leefgebied. Misschien in stedelijke gebieden waar ze wellicht nog kunnen wonen?

IVN afdeling Den Bosch heeft sinds een tijdje vier camera's ingezet. In Nuland, Vinkel, Engelen, Empel, maar ook in stadse binnentuinen worden de wildcamera's opgesteld. Volgens John Gallst van IVN-afdeling Den Bosch om een goed beeld te krijgen wat er allemaal rondspookt in die Bossche tuinen. ,,Zoogdieren zijn vooral 's nachts actief. Dan maken de wildcamera's ook de meeste foto's. Maar er komt ook allerlei ander levend spul voorbij. Ook veel huiskatten die ronddolen. En wie veel brood in de tuin laat liggen voor de vogeltjes kan bruine ratten verwachten. Op die zoogdieren zitten we niet te wachten."

De wildcamera's in Den Bosch wisselen om de zoveel tijd van tuin. Zo krijg je een goed beeld van de zoogdierenstand in de Bossche tuinen. Andere gemeenten doen ook mee met het initiatief dat de Zoogdierenvereniging Nederland nam om onderzoek hier naar te doen. Behalve Den Bosch doen dit jaar ook Den Haag, Rotterdam, Delft en Den Haag mee aan de wildcamera-onderzoeken. 

Het zal misschien nog wat jaren duren voordat er een landelijk beeld is van kleine zoogdieren in stedelijk gebied. Maar dan heeft Den Bosch in ieder geval vast een idee. En de IVN-afdeling Den Bosch wil inwoners graag helpen met tips over hoe ze hun achtertuintje aantrekkelijk kunnen maken voor de natuur. Het weghalen van stenen en het zetten van planten en gras is behalve goed voor de natuur ook goed om wateroverlast aan te pakken. En het voorkomt de stadse 'hittestress' in hele warme zomermaanden. 

Tips: Haal plavuizen weg en plant wat kleine boompjes of een vlinderstruik. Ook planten met bloemen trekken insecten. Laat bladeren in de herfst liggen en maak de tuin niet 'te schoon'.  Het zijn plekken waar kleine insecten graag overwinteren. Een beetje gras is ook niet verkeerd. Wie plek heeft voor een (hele) kleine composthoop helpt daarmee ook de natuur. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch