Volledig scherm
Een kunstwerk van Suzanne van Doremalen op de gezamenlijke expositie van STOK en KuBra in het Kruithuis. © roy lazet

STOK verlaat Kruithuis in Den Bosch

DEN BOSCH - Jaar in jaar uit werd de op 1 juli aflopende gebruikersovereenkomst van STOK, stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars Den Bosch, met een jaar verlengd. Tot deze week: de gemeente Den Bosch liet weten de gebruikersovereenkomst nog tot 1 december te willen verlengen, maar daarna niet meer.

Voor STOK aanleiding om deze zomer te gaan vertrekken uit het Kruithuis. ,,Met een half jaar kunnen we niets, we werken met een jaarprogramma. We zullen ons met de leden gaan beraden hoe we nu verder moeten", zegt Willem Wandberg, coördinator van STOK .

STOK vreest nu terug te vallen op een nomadenbestaan. De stichting STOK heeft 110 kunstenaars die lid zijn en regelmatig hun werk tonen in Het Kruithuis. Juist afgelopen weekend begon een samenwerking met KuBra, kunstenaarsoverleg Brabant waarbij 125 kunstenaars zijn aangesloten. KuBra verloor begin dit jaar haar expositieruimte in de Schildersstraat in Den Bosch. Beide organisaties hadden gezamenlijke plannen waarbij de expositieruimte het Kruithuis een belangrijke rol zou gaan spelen.

Vestingmuseum
De Kring Vrienden heeft ook zijn oog laten vallen op het monumentale pand. Dat presenteerde onlangs plannen voor een Vestingmuseum in het Kruithuis. Daarbij zou het accent op de militaire geschiedenis van de stad komen te liggen, beginnend bij het beleg van Frederik Hendrik in 1629. Wandberg vermoedt dat de gemeente nu de weg vrij wil maken voor de plannen van de Kring Vrienden.

Problemen
De gemeente Den Bosch heeft al jaren problemen om een geschikte bestemming voor het pand te vinden. Door de status van monument en de huidige staat van het pand zal er flink verbouwd moeten worden. Om die reden sneuvelden al heel wat plannen met het Kruithuis. Vandaar dat STOK zich kon ontwikkelen tot de gebruiker van het pand met steeds wisselende tentoonstellingen. De huursom van 10.000 euro kreeg STOK van de gemeente als subsidie.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.