Volledig scherm
Annemiek Netten uit Tilburg is spiritueel coach en werkt met Tarotkaarten.foto Clemens Le Blanc

'Tarotkaarten zijn mijn hulpmiddel'

DEN BOSCH - Staven, zwaarden, bekers en pentakels. Ze symboliseren de vier elementen vuur, lucht, water en aarde van de Tarotkaarten. Het leggen van de kaarten kan helpen inzicht te krijgen en keuzes te maken in het leven.

Annemiek Netten (53) uit Tilburg is spiritueel coach en gebruikt de Tarotkaarten als hulpmiddel om mensen te helpen die worstelen met vragen en problemen. Op zondag 19 oktober is zij een van de deelnemers aan de spirituele beurs Spirit All Around in de Hertogzaal van de Brabanthallen in Den Bosch.

De Tilburgse merkte als klein meisje dat ze gevoelens van mensen in haar omgeving kon aanvoelen. Ze vond dat normaal maar toen ze doorkreeg dat anderen dat raar vonden, onderdrukte ze die gave. "Zo'n dertien jaar geleden gaf een kennis van mijn vader mij een Tarotkaart", herinnert ze zich. "Waaom hij dat deed, weet ik niet. Mijn vader overleed en ik bleef achter met veel vragen. Toen dacht ik weer aan die kaart en opeens kreeg ik spontaan antwoord op die vragen."

Kort daarna viel haar oog op een advertentie voor een cursus Tarot en Annemiek besloot die te volgen. "Ik voelde me meteen thuis. Van de tien cursisten hebben er uiteindelijk vier de cursus afgemaakt. Ik heb er iets mee en begon me te ontwikkelen door meer cursussen te doen."

Zes jaar lang volgde ze cursussen magnetiseren en heldervoelendheid en bekwaamde zich verder in het duiden van de Tarotkaarten. "Ik oefende veel in kleine kring en durfde er niets voor te vragen. Ook ging ik op beurzen staan. Pas na zes jaar ben ik in het diepe gesprongen." Nu doet ze alleen nog beurzen waarvan ze uit ervaring weet dat de deelnemers betrouwbaar zijn en goed in hun vak. "Er is helaas veel kaf onder het koren. Nu spiritualiteit steeds meer geaccepteerd wordt, liften veel charlatans mee op het succes."

Tarot vindt zijn oorsprong in het oude Egypte. Zo'n 150 jaar geleden brachten de zigeuners het naar Europa. En al voorspelden die er vooral de toekomst mee, Annemiek Netten doet dat absoluut niet. "Ik verklaar de betekenis van de kaarten die de mensen zelf pakken. Meestal leg ik de vorm van het Keltisch Kruis. De plek waar de kaart op tafel komt te liggen, refereert aan de betekenis bijvoorbeeld angst, kracht, verleden en heden. De weg die het aangeeft, moet de cliënt zelf bewandelen."

De 78 Tarotkaarten zijn ontwikkeld door Rider White en hebben naast kleurrijke afbeeldingen, mooie namen als Koningin van Staven, De Zegewagen, De Heremiet, De Ridder. Maar ook De Gehangene en De Dood wat niets zegt over hel en verdoemenis maar iets heel anders kan betekenen door de plaats van de kaart en de samenhang met de andere. "Soms kunnen mensen de betekenis niet direct thuis brengen. Dat komt dan pas later."

Deze kleinschalige beurs is een initiatief van Rita Brouwers die met haar edelstenen en mineralen wekelijks op de Bossche markt staat. Onder de deelnemers zijn mediums, healers, genezers, magnetiseurs, reikimasters en schrijvers. Er zijn workshops en stands met boeken, mineralen en edelstenen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Jordens Peters verdient per direct een plaats in de basisopstelling van Willem II

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
408 stemmen