Volledig scherm
Dianne van Giersbergen treedt op bij het promconcert. Foto Clemens Le Blanc

'Voor mijn verjaardag mocht ik bij het koor'

LIEMPDE - Ze heeft er pas 22 lentes opzitten, maar bezit nu al een goddelijke stem om naar te luisteren. Dianne van Giersbergen ziet zich over een jaar of tien wel in een operagezelschap zingen of recitels geven.

Opera is echt haar ding, ze heeft meer dan voldoende longinhoud om die lange ademlijnen aan te kunnen. En wat ze prachtig vindt, is het spelen van de 'bitch' in de opera. ,,Die slechte rollen spelen. De kwaaierik uithangen. Daar heb je veel volume voor nodig. Dat ligt me dus goed."

Van Giersbergen groeide op in Kasteren, op dat mooie plekje vlakbij de kano-opstapplaats aan de Dommel. Ze ging naar basisschool de Oversteek en later naar het Elde College in Schijndel. ,,Voor mijn vierde jaar kreeg ik een cadeautje. Ik mocht gaan zingen in het koortje van Mirjam de Boer in Sint Jans Onthoofding in Liempde. Ze hadden me geen mooier cadeau kunnen schenken."

Toch twijfelde Dianne nog toen ze kind was. ,,Ik wilde twee dingen. Of operazangeres worden of dolfijnentrainster. Het is uiteindelijk het eerste geworden waar ik voor koos."

Of de appel niet ver van de boom valt? "Helemaal niet! Mijn ouders zijn niet muzikaal. mijn grootouders dan weer wel."

Sinds drie jaar zit de Liempdse op het Conservatorium in Arnhem. Ze krijgt een gedegen opleiding van onder meer haar zangdocente Elena Vink en behandelt alle muziekstromingen vanaf de Middeleeuwen.

De Laat-Romantiek boeit haar het meest. Dat is de periode na 1850 waar de grote componisten als Wagner in voorkomen. ,,Daar kan ik mijn ei in kwijt. De techniek van de lange ademlijnen komt hier vooral voor. Toch zegt mijn lerares dat ik het zorgvuldig moet opbouwen. Over tien jaar ben ik zover. Ik ben ongeduldig en hoop dat al eerder zonder forceren te kunnen."

Dianne van Giersbergen is 7 juni te zien tijdens een promconcert van de Gildenbondsharmonie die dit jaar honderd jaar bestaat. ,,Vijf jaar geleden trad ik bij hen ook al op. Nu doe ik met Rob Hazenberg twee klassieke duetten, daarnaast zing ik werk van Gershwin en Strauss." Het optreden is in sporthal De Dommel in Boxtel en begint om 20.00 uur.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch