Volledig scherm
Guus Thurkow bij zijn speciaal gebouwde kast, die een volledige bibliotheek met miniatuurboekjes bevat. foto's Chris van Cromvoirt

Wand vol miniatuurboekjes

Ridder Don Quichote de la Mancha staat prominent midden in de Bossche Bibliotheca Thurkowiana Minor. Hij roept daar in de strijd tegen de windmolens: 'Het zijn reuzen!' Het bronzen beeld beschermt de unieke miniatuurboekencollectie van oud-antiquaar en uitgever Guus Thurkow (1942). Het echtpaar Guus en Luce Thurkow is nu op zoek naar een Bossche instelling of een persoon die hun levenswerk voortzet.


Guus en Luce Thurkow woonden nauwelijks aan het Leonardo da Vinciplein in het Bossche Paleiskwartier of ze besloten hun omvangrijke collectie miniatuurboeken onder te brengen in een eikenhouten kabinetkast. Ze gaven deze miniboeken sinds 1984 als The Catharijne Press uit en verkochten ze wereldwijd, vooral aan de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Japan. "Mijn eerste uitgave in 1984 betrof twee Engelse gedichten van Edgar Allan Poe, gezet in 6 punt De Roos Romein en ingebonden door mijn vrouw Luce. Het boek kostte 140 gulden per stuk. Direct na publicatie kocht een Amsterdamse boekhandelaar er al vijftien exemplaren van. Binnen een paar maanden was deze uitgave uitverkocht", vertelt Guus Thurkow met enige trots.

Vrienden en specialisten ontwierpen en bouwden in 2002 op een schaal van 1 op 4 een prachtkast, die in een hoek van het appartement kwam te staan. Het interieur lijkt op de voormalige Leidse universiteitsbibliotheek. In koper gegraveerde Latijnse titels zoals Philosophi, Mathematici en Historici sieren de rubrieken, waarin de tweeduizend exemplaren tellende collectie miniatuurboeken is geplaatst. Met houten balusters, consoles en pilasters waan je je in een wetenschappelijk boekenpaleis.

Deze bibliotheek is echter geen 16de-eeuwse replica, Thurkow heeft er ook een rubriek met moderne Photographica aan toegevoegd. Ook verscholen in de wand zit een 'hel', verboden erotische boeken, die met behulp van een geheim paneel zichtbaar kunnen worden gemaakt.

Miniatuurboeken zijn al oud, al van ver vóór de uitvinding van de boekdrukkunst. Ze mogen niet groter zijn dan 76,2 millimeter (drie inch). Voor zetters, drukkers, illustratoren en binders vormen de miniatuurboeken als het ware meester- of proefstukken.

"Het maken van miniatuurboeken is voor mij de hoogste graad van perfectie, de grootste uitdaging", aldus Guus Thurkow, die zichzelf de kunsten van het boekbinden heeft geleerd. Thurkow raakte na zijn munten- en penningenverzameling in de ban van miniatuurboeken.

De Bibliotheca Thurkowiana Minor telt meer dan 2000 exemplaren waarvan slechts een vijftigtal unica zijn. Het samenstellen en maken van één boek is arbeidsintensief, kost maanden tijd en veel geduld en precisie.

In de collectie van Thurkow zitten een paar Bossche elementen. Neerlandicus en boekverkoper Erwin Verzandvoort heeft in 1991 meegewerkt aan een vosbruin miniboek over Van den vos Reynaerde, waarin drie tekstfragmenten voorkomen over Tibert de kater.

In de bibliotheek staan twee globes uit 1541 en 1551 opgesteld van Gerardus Mercator die leerling was van de Bossche Latijnse School. Joseph Grooten stelde een boek over Codex Madrid I samen, dat de geest ademde van Lenardo da Vinci.

Het echtpaar is ook nog bezig om een afzonderlijk miniatuurboek samen te stellen over het Mirakelboek: 'tAllerkleinst Mirakelboecskijn van onze Lieve Vrouwe Tsertoghenbosche.' Er bestaat al een door Regina de Ruiter gekalligrafeerd binnenwerk van, dat in een blauwe boekband met zilverwerk ingebonden zal worden.

De grote droom van Guus en Luce Thurkow is om hun boekenkast uitsluitend te laten bestaan uit 2000 unieke boeken, gedrukt of gekalligrafeerd.

Volledig scherm
Een van de miniatuurboekjes van verzamelaar Guus Thurkow.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.