Volledig scherm
Strooizout in Den Bosch. © Marc Bolsius

1200 ton strooizout in Den Bosch; afwachten of het fout is

DEN BOSCH - Zo'n 1200 ton strooizout heeft de gemeente Den Bosch in voorraad om de gladheid te bestrijden. Maar het is de vraag of dat spul mag worden gebruikt. Want het zout zou net als bij andere gemeenten weleens te veel schadelijke chemische stoffen kunnen bevatten. Daar waarschuwt leverancier De Nederlandse Zoutbank voor. 

Uit een eerste analyse zou zijn gebleken dat er te hoge PFAS-waarden (poly- en perfluoralkylstoffen) in strooizout zitten. Later deze week is hierover meer duidelijkheid. 

Mijnbouw 

,,De gemeente blijft de ontwikkelingen volgen. De samenstelling is afhankelijk van de herkomst van het materiaal en de groeve waar het uitkomt’’, aldus een woordvoerder van de gemeente over de kans dat het strooizout ‘fout’ is. 

Het gaat om steenzout, dat in diverse Europese landen via mijnbouw uit de grond komt. De Nederlandse Zoutbank beschikt ook over zeezout en vacuümzout,  maar daarvan is  niet genoeg voorradig. 

In gevaar 

Door een eventueel verbod om het strooizout te gebruiken zou volgens De Nederlandse Zoutbank de gladheidsbestrijding in gevaar kunnen komen. Maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat  zegt zich geen zorgen te maken. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch