Volledig scherm
PREMIUM
De drie jubilarissen bij de 125-jarige Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch. Rini Maas, Peter Paanakker en Jan Danckaert (vlnr). Geheel rechts voorzitter Harry van der Krabben. © Marc Bolsius

125 jaar harmonie: De Goelemie voelt als een koninklijke familie

DEN BOSCH - Als de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch niet zou bestaan, zou Oeteldonk ook op z’n gat liggen. Zo, dat kan maar even gezegd zijn. Een boute uitspraak en gedachtegang bij de leden van de Koninklijke, maar er zit wél een kern van waarheid in. ,,Veel muzikanten die bij een carnavalsclub spelen, zijn bij ons opgeleid’’, constateert Jan Danckaert, 50 jaar lid van de harmonie.  De trompettist is zelf het levende bewijs; hij arrangeert (ook)  carnavalsnummers en wil zo links en rechts nog wel eens bij een clubke meeblazen. 

In het home van de harmonie zitten naast Danckaert Rini Maas (73) en Peter Paanakker (62). Trompettist Maas is 60 jaar lid van de harmonie én lid van de oudste carnavalsvereniging van Oeteldonk, De Piccolo. Tenorsaxofonist Paanakker, 50 jaar bij de harmonie, speelde voor verschillende clubs. ,,Nu niet meer, ik heb daar geen zin meer in.’’ Natuurlijk vinden ze het mooi, al die muzikanten met carnaval. Bij de intocht, als Prins Amadeiro aankomt, is er  één verplichting: alle leden van de harmonie spelen die uurtjes niet voor een carnavalsclub.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch