Volledig scherm
Marcin Naus © Politie

15 jaar cel geëist voor doden Marcin Naus: ‘Moeder kreeg telefoontje van verdachte’

DEN BOSCH - ,,Het slachtoffer is op barbaarse wijze afgeslacht om een futiliteit.’’ Dat zei officier van justitie W. Kupers woensdag tijdens een rechtszaak over twee Polen (49 en 43). Hij eiste 15 jaar celstraf  voor het met een paal doodslaan van hun landgenoot Marcin Naus (32) in 2018. Het lijk werd op 26 maart vorig jaar aangetroffen in de Bossche Ertveldplas.

Naus werd op 30 januari 2018 gedood op het zogenaamde stadsstrand, vlakbij de Vogelstraat (niet ver bij het politiebureau vandaan). De mannen kenden elkaar van het dak- en thuislozencircuit en zouden overnachten op het stadsstrand. ,,De verdachten stoorden zich aan het dronken gedrag van Marcin Naus. Vooral toen hij op het ingegipste gebroken been van een van de mannen stond’’, aldus Kupers.

Telefoontje met moeder

De politie kreeg van een 42-jarige Pool te horen dat hij bij het drietal was. Hij zou ‘even weg zijn geweest’ en daarna hebben gezien dat Marcin Naus was doodgeslagen. De volgende dag belde hij met de moeder van Naus om te zeggen dat haar zoon was overleden. Hij vertelde nauwelijks meer hierover.

De verdachten van het doodslaan waren aanwezig tijdens de zitting. De andere man liet verstek gaan. 

Bier en shag  

De politie luisterde de telefoongesprekken af die de 42-jarige Pool voerde met de gestolen telefoon. Met de van Naus gestolen bankpas werd bier en shag gekocht. Nader onderzoek leidde tot de aanhouding van hem en de twee landgenoten. Ze overnachtten geregeld in het Bossche Inloopschip waar ter nagedachtenis aan het slachtoffer twee foto’s van Naus waren te zien. De 49-jarige verdachte zou tegen iemand in het Inloopschip hebben gezegd: ,,Kom: ik laat je zien wie ik heb afgeslacht.’’ Het zou gaan om wraak omdat hij enkele dagen voor de ‘slachtpartij’ zou zijn geslagen door Marcin Naus.

Voldoende bewijzen 

De officier nam het de verdachten kwalijk dat zij nauwelijks een verklaring hebben afgelegd (‘Vooral ten aanzien van de nabestaanden onder wie zijn kinderen’). Maar volgens hem zijn er voldoende bewijzen waaruit blijkt dat het slachtoffer van de oudste verdachte de eerste klappen met een paal heeft gekregen. Daarna zou de 43-jarige landgenoot het slachtoffer hebben geslagen met dezelfde paal. ,,Ze lieten het lijk een poosje liggen en besloten uiteindelijk om het stoffelijk overschot in een stuk plastic te wikkelen en in het water te gooien.’’

De mannen besloten de nacht door te brengen in de parkeergarage bij de Bossche Arena. Al eerder werd bekend dat Naus daar geregeld overlast veroorzaakte. Hij werd vaak aangehouden voor winkeldiefstallen. Dat gebeurde enkele dagen voor zijn overlijden. Het proces-verbaal van de aanhouding bevond zich in de kleding die hij droeg toen zijn stoffelijk overschot werd aangetroffen in de Ertveldplas.  

Uitspraak is op 29 mei.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch