150 medewerkers aanwezig bij stakingsrechtszaak tegen Jumbo in Den Bosch

VIDEODEN BOSCH - In Den Bosch is maandag de rechtszaak van de FNV en CNV tegen Jumbo begonnen. De supermarktketen wordt door de vakbonden beschuldigd van stakingsbreuk, omdat deze tijdens de staking op de distributiecentra in april uitzendkrachten inhuurde zodat het werk kon doorgaan. En dat mag niet. 

Honderden medewerkers van de distributiecentra lieten eerder al weten bij de rechtszaak aanwezig te zijn. Maandagochtend zijn er zo'n 150 distributiemedewerkers ook daadwerkelijk aanwezig bij de rechtszaak. Zij staakten in april voor een betere cao. Tijdens die staking was het de bedoeling dat de aanvoer van nieuwe producten stil kwam te liggen. Doordat Jumbo uitzendkrachten inhuurde, gingen de werkzaamheden echter gewoon door. Daardoor ‘braken zij de staking’ en dat mag niet, omdat je daarmee als bedrijf de staking ondermijnt. 

Een nieuwe cao is er nog niet voor de distributiemedewerkers. Intussen heeft Jumbo de vakbonden aan de kant geschoven en een zogeheten arbeidsvoorwaarderegeling (avr) gesloten met een groot deel van het personeel. Zo’n regeling geldt in tegenstelling tot een cao niet voor een hele sector, maar alleen voor het eigen bedrijf. Ongeveer tachtig procent van de 3.000 distributiemedewerkers zette dit voorjaar een krabbel onder de avr. Maar een groep ervaren, vaste krachten deed dat niet. Zij stellen dat vooral de tijdelijke en jonge collega’s hebben getekend. De actievoerders willen ‘gewoon’ weer een cao en stellen dat de oude regeling nog altijd van kracht is.

De rechtszaak in Den Bosch startte om 09.30 uur. De toegestroomde medewerkers kijken vanaf de publieke tribune. 

Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © ANP

In samenwerking met indebuurt Den Bosch