200 voorstanders Zwarte Piet op Markt in Den Bosch: ‘Ze moeten ophouden met die gekkigheid’

video + updateWo 13 nov. Tweehonderd demonstranten en vijf Zwarte Pieten protesteerden onder toeziend oog van twee agenten vóór Zwarte Piet. De bijeenkomst verliep vooral feestelijk, al waarschuwde de organisatie wel aan het eind. ‘Als de emotie te hoog zit, blijf zondag dan thuis.’

Door Bart Gotink

Ja, hij was er afgelopen dagen wel een beetje zenuwachtig van geworden. Danny van der Horst besloot een paar dagen geleden een demonstratie met voorstanders van Zwarte Piet te houden. De komst van roetveegpieten bij de intocht en het protest van Kick Out Zwarte Piet op dezelfde dag was voor hem de aanleiding.

,,Maar toen liep de teller wel hard op”, zag Van der Horst, die toch wat zenuwachtig werd of het niet uit de hand zou gaan lopen. De teller stokte pas toen liefst 1700 mensen hadden aangevinkt te komen op Facebook. Een aantal dat bij lange na niet gehaald werd bij het echte protest op de Markt. Op het hoogtepunt was er een mannetje of tweehonderd. ,,Toch een mooi aantal en een feestelijk avond”, oordeelde Van der Horst

‘Dan kan ik wel ophouden’

Onder die demonstranten stond onder meer de zwart geschminkte Coole Piet, die ook wel eens door het leven gaat als Danny van ‘t Zand. ,,Ik ben al tien jaar Zwarte Piet, onder meer in mijn wijk in de Maaspoort.” En met roetveegpieten kan hij dus wel ophouden, betoogt Coole Piet. ,,Veel mensen kennen mij daar, dus dan moet ik stoppen.”

De oudste demonstrant is 85 jaar oud, al gebiedt de waarheid te zeggen dat Corry Huigsloot toevallig langsliep. ,,Maar ik ben het er helemaal mee eens. Ze moeten ophouden met die gekkigheid”, stelt ze van achter haar rollator, terwijl een piet het publiek nog eens opzweept.

Bij de intocht in Den Bosch zijn dit jaar voor het eerst zowel roetveegpieten als Zwarte Pieten. De organisatie laat die keuze uiteindelijk over aan de vrijwilliger. Welk aandeel schoorsteenpiet is en welk aandeel Zwarte Piet is dan ook nog niet te zeggen. Bosschenaren lieten met een aantal spandoeken ook weten het er niet mee eens te zijn. ‘Bosschenaren willen Zwarte Piet, roetveegpieten willen we niet’, stond er onder meer.

Volledig scherm
Zo'n honderd voorstanders van Zwarte Piet bij ‘vreedzaam’ protest op Markt in Den Bosch © Bart Gotink

Boodschap overbrengen

Vooral het verlies van de traditie vinden veel mensen op de Markt moeilijk. Van de roetveegpiet als compromis moeten ze niks hebben. ,,Ik wil gewoon dat de traditie blijft, het moet iets magisch blijven” stelt Chantal Witjes. Zij heeft drie kleine kinderen, maar twijfelt ze zondag naar de intocht wilt, nu dan ook het protest is aangekondigd.

Naast de tweehonderd mensen waren er ook landelijke media aanwezig. Twee agenten en twee handhavers hielden een oogje in het zeil, maar alles verliep zonder problemen. Reden voor Van der Horst om te tevreden te zijn. Een klein uur na de start, en heel wat eerder dan gepland, sloot hij het protest af. ,,We gaan de boodschap vanavond overbrengen aan de burgemeester en het Sinterklaascomité”, sprak hij de menigte nog toe. ,,En bij wie de emotie te hoog zit, roep ik op om zondag thuis te blijven.” Het werd gevolgd door een duidelijke ‘Nee!’ van een aantal mensen uit het publiek.

Onze verslaggever was bij de demonstratie, lees hier zijn verslag op Twitter terug

Volledig scherm
Burgemeester Mikkers bij de intocht van Sinterklaas op de Markt © Roel van der Aa

In samenwerking met indebuurt Den Bosch