Volledig scherm
Abt Denis Hendrickx voor de kerk in Bokhoven © Paul Roovers/BD

Abt Norbertijnen Heeswijk pleit nadrukkelijk voor leken als voorgangers bij vieringen

BOKHOVEN - Abt Denis Hendrickx van de abdij van Berne in Heeswijk wil dat leken snel een belangrijkere en grotere rol gaan spelen in de katholieke kerk. Met meer bestuurlijke verantwoordelijkheid én als voorgangers. Alleen dan is er een toekomst voor katholieke geloofsgemeenschappen.

Norbertijn Hendrickx sprak zaterdag in de sfeervolle kerk in Bokhoven ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de parochie H. Antonius Abt. De Norbertijnen van Berne leveren daar sinds 1524  de pastoor. H. Antonius Abt is een kleine, maar levendige en progressieve parochie waar ook veel niet-Bokhovenaren te kerke gaan.

Van oudsher levert de Abdij van Berne de voorgangers in de Bokhovense kerk. Maar dat lukt straks niet meer als dat alleen maar ongehuwde gewijde mannen mogen zijn, benadrukte de abt. 

‘Niet opsluiten in eigen kringetje’

Hendrickx, begin dit jaar opnieuw voor een periode van 9 jaar tot abt gekozen, sprak over de toekomst van de katholieke geloofsgemeenschap. Die toekomst is er in zijn ogen alleen als ook niet-celibataire gewijde mannen en vrouwen mogen voorgaan in eucharistievieringen, gezien het tekort aan priesters. ,,Waarom blijven we de leiding van sacramenteel vieren en verkondigen zo eng interpreteren ten gunste van celibataire gewijde mannen? Waarom nemen we vrouwen en mannen die daartoe opgeleid en geschikt bevonden zijn niet op binnen de dienst van de leiding met deze verantwoordelijkheid en waarom zenden we hen daartoe niet officieel? We moeten de gaven van de mensen willen inzetten en ons niet blijven opsluiten in ons eigen kringetje.”

Abt Hendrickx wil bovendien dat priesters niet langer automatisch voorzitter zijn van kerkbesturen en daarmee (eind)verantwoordelijk voor hun parochie(s). Dat kunnen leken net zo goed.  ,,Door de ontkoppeling van taken komen de priesters vrij voor hun kerntaken. Bovendien vraagt het priesterambt andere bekwaamheden dan bestuursmandaten.”

 1. De Rijk is nog niet klaar met discussie over nazi-design
  PREMIUM

  De Rijk is nog niet klaar met discussie over na­zi-de­sign

  DEN BOSCH - Arthur Graaff , woordvoerder van de AFVN, bond van anti-fascisten, liep een tijdje terug in Den Bosch vanuit Het Noordbrabants Museum naar het Design Museum en zag dat recht tegenover het museum een oude synagoge staat. Hij zag er ook een gedenkplaat voor door de nazi's vermoorde joden in Den Bosch. ,,Daarover heeft Timo de Rijk in interviews nooit iets verteld. Voor mij was het toen duidelijk. We moeten ons stevig gaan verzetten tegen de expositie die De Rijk in zijn museum gaat houden.”
 2. Parkeergarage Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  Parkeerga­ra­ge Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  DEN BOSCH - Het heeft veel overleg en kruim gekost, maar de NS gaat de in 2017 gebouwde parkeergarage aan de Maijweg in Den Bosch uiteindelijk tóch voor twintig jaar openstellen voor omwonenden. Omdat de spoorwegen de afspraken die in het verleden gemaakt zijn nakomt, kan al in oktober van dit jaar ook met de nieuwe inrichting van de weg begonnen worden. Dat laatste gaat duurder worden dan aanvankelijk aangenomen: geen 900.000 euro, maar 1,475 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch