Volledig scherm
Abt Denis Hendrickx voor de kerk in Bokhoven © Paul Roovers/BD

Abt Norbertijnen Heeswijk pleit nadrukkelijk voor leken als voorgangers bij vieringen

BOKHOVEN - Abt Denis Hendrickx van de abdij van Berne in Heeswijk wil dat leken snel een belangrijkere en grotere rol gaan spelen in de katholieke kerk. Met meer bestuurlijke verantwoordelijkheid én als voorgangers. Alleen dan is er een toekomst voor katholieke geloofsgemeenschappen.

Norbertijn Hendrickx sprak zaterdag in de sfeervolle kerk in Bokhoven ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de parochie H. Antonius Abt. De Norbertijnen van Berne leveren daar sinds 1524  de pastoor. H. Antonius Abt is een kleine, maar levendige en progressieve parochie waar ook veel niet-Bokhovenaren te kerke gaan.

Van oudsher levert de Abdij van Berne de voorgangers in de Bokhovense kerk. Maar dat lukt straks niet meer als dat alleen maar ongehuwde gewijde mannen mogen zijn, benadrukte de abt. 

‘Niet opsluiten in eigen kringetje’

Hendrickx, begin dit jaar opnieuw voor een periode van 9 jaar tot abt gekozen, sprak over de toekomst van de katholieke geloofsgemeenschap. Die toekomst is er in zijn ogen alleen als ook niet-celibataire gewijde mannen en vrouwen mogen voorgaan in eucharistievieringen, gezien het tekort aan priesters. ,,Waarom blijven we de leiding van sacramenteel vieren en verkondigen zo eng interpreteren ten gunste van celibataire gewijde mannen? Waarom nemen we vrouwen en mannen die daartoe opgeleid en geschikt bevonden zijn niet op binnen de dienst van de leiding met deze verantwoordelijkheid en waarom zenden we hen daartoe niet officieel? We moeten de gaven van de mensen willen inzetten en ons niet blijven opsluiten in ons eigen kringetje.”

Abt Hendrickx wil bovendien dat priesters niet langer automatisch voorzitter zijn van kerkbesturen en daarmee (eind)verantwoordelijk voor hun parochie(s). Dat kunnen leken net zo goed.  ,,Door de ontkoppeling van taken komen de priesters vrij voor hun kerntaken. Bovendien vraagt het priesterambt andere bekwaamheden dan bestuursmandaten.”

  1. Burgemeesterslek: ‘Warrig politiek steekspel’ en ‘zaak die volledig is ontploft’
    PREMIUM

    Burgemees­ter­slek: ‘Warrig politiek steekspel’ en ‘zaak die volledig is ontploft’

    DEN BOSCH - Is het Bossche burgemeesterslek boven water? Voor het Openbaar Ministerie (OM) wel. Daarom hoorden ex-wethouder Jos van Son en gemeenteraadslid Sjef van Creij maandag tijdens een rechtszaak elk een boete van duizend euro tegen zich eisen. Rob van Huijgevoort, advocaat van Van Creij, sprak over ‘een warrig politiek steekspel’. Esther Vroegh, advocaat van Van Son, had het over een zaak die ‘volledig is ontploft’.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch