De herdenking in Vught.
Volledig scherm
De herdenking in Vught. © BD

Acht terreurverdachten in isoleercel na roepen 'Allahu Akbar', PI Vught zegt sorry tegen gemeente

VUGHT - Alle terreurverdachten van de PI in Vught die zaterdagavond ‘Allahu Akbar’ riepen tijdens de dodenherdenking die buiten de gevangenismuren plaatsvond, zijn in de isoleercel geplaatst. Hier blijven ze maximaal twee weken, meldt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan deze krant. Het gaat om ongeveer acht gevangenen. ,,Dat gedetineerden juist dit moment verstoren met kwetsende leuzen is respectloos en onacceptabel.”

Het CDA eiste eerder al maatregelen tegen de gedetineerden die de dodenherdenking in Vught verstoorden met geschreeuw. Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die zelf bij de herdenking was, heeft Kamervragen gesteld over het incident.

‘Te triest voor woorden’

Tijdens de herdenking was geschreeuw te horen vanuit de terreurafdeling van de gevangenis in Vught, blijkt uit informatie van deze krant. Volgens Van Toorenburg heeft het geschreeuw mensen die bij de herdenking aanwezig waren, ,,diep geraakt’'. Eerder zei ze tegen deze krant dat gevangenen ,,schreeuwden vanuit hun cel door de roosters met als enige doel de herdenking te verzieken. Te triest voor woorden.’'

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid is er inderdaad geschreeuwd vanuit de gevangenis. Volgens hem begon iemand te schreeuwen van uit zijn cel, waarna hij direct in een isoleercel is gezet. Nu zijn ook de andere schreeuwers in de isoleercel geplaatst.

Excuses

De directie van de penitentiaire inrichting heeft burgemeester van de Mortel excuses aangeboden voor de verstoring van de dodenherdenking. het feit dat de dodenherdenking in Vught door gedetineerden is verstoord. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Vught gezegd. 

,,De burgemeester heeft gisteravond en vanmorgen contact gehad met de directeur van de PI en het ministerie van Justitie. De kwestie wordt tot op de bodem uitgezocht. Er komt een onderzoek om te voorkomen dat gedetineerden vanuit hun cellen de dodenherdenking nog een keer kunnen verstoren.”

Volgens de woordvoerder vindt Van de Mortel dat de respectloze actie van gisteravond te veel aandacht krijgt. “Al die publiciteit gunt hij die schreeuwers niet”, aldus de gemeente Vught.

Herdenking in Vught.
Volledig scherm
Herdenking in Vught. © BD
Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Den Bosch