Volledig scherm
De AgriFood Capital. © Ivo van Leeuwen

AgriFood Capital moet de regio Den Bosch op de kaart zetten, maar de 'vage' organisatie werkt niet

DEN BOSCH - De AgriFood Capital oogst forse kritiek in een interne evaluatie. 

De organisatie van het samenwerkingsverband uit Noordoost-Brabant is ondoorzichtig en bij de 17 deelnemende gemeenten ligt nog te veel focus op eigen belang en het 'terughalen van ingelegde euro's'.  Het is slechts een greep uit de vele kritiekpunten die staan in een tussenevaluatie over de AgriFood Capital, het regionale samenwerkingsverband van 17 gemeenten, twee waterschappen, ondernemers en onderwijsinstellingen in Noordoost-Brabant. 

Het interne rapport maakt gehakt van de organisatie, die op 1 januari 2015 formeel van start ging. Met als doel dat deze regio - met Den Bosch als centrumgemeente - in 2020 nationaal en internationaal op de kaart staat als topregio voor agrarische- en voedselproducten. 

Dat doel is nog lang niet bereikt, valt op te maken uit de evaluatie. Volgens het rapport is de centrale boodschap van de AgriFood Capital (AFC) te ingewikkeld en wordt te veel vage informatie gezonden. 

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch, voorzitter van de AgriFood Capital, benadrukt via de mail dat het niet de bedoeling is om de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage te verhogen. Gemeenten betalen nu vier euro per inwoner. Mikkers belooft de kritiek serieus te nemen. Volgens hem staat de regionale samenwerking totaal niet ter discussie.

Samenwerking

De AgriFood Capital is een regionaal samenwerkingsverband in Noordoost-Brabant met deelname van de waterschappen Aa en Maas, de Dommel, onderwijsinstellingen, ondernemers en 17 gemeenten: Den Bosch, Oss, Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert, Cuijk, Sint Anthonis, Boxmeer, Boekel, Uden, Bernheze, Meierijstad, Sint-Michielsgestel, Heusden, Vught, Haaren en Boxtel.  

Meer nieuws en een analyse over de AgriFood Capital volgt in meerdere edities in het Brabants Dagblad van vrijdag 23 februari. 

Wilt u het evaluatierapport van de AgriFood Capital lezen, dan kunt u dat hier downloaden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Boxtel heeft de eerste Duncan-baby: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  Boxtel heeft de eerste Duncan-ba­by: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  DEN BOSCH/BOXTEL - Als de vliezen breken tijdens de eerste halve finale en je eerste kindje vervolgens geboren wordt op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, kan het bijna niet anders dan dat de naam Duncan blijft hangen. Kersverse ouders Janske en Martijn van Dinther uit Boxtel besloten dan ook snel na de winst van Duncan Laurence, om hun pasgeborene om te dopen tot Hank Duncan Lucas van Dinther. ,,Maar we zijn geen mega-songfestival fans hoor!”
 2. Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch
  PREMIUM

  Fraaie rituelen sieren ceremonie Ridderorde in Den Bosch

  DEN BOSCH - De (internationale) Ridderorde van het Heilig Graf van Jerusalem stamt uit de tijd van de kruistochten, maar leeft anno 2019 nog altijd voort. Zo nu en dan ontvangen nieuwe leden -de zogeheten novieten- de Investituur. Iets wat telkens gepaard gaat met groot ceremonieel vertoon. Zaterdag in de Sint-Jan, in het bijzijn van enkele gedistingeerde buitenlandse gasten, een tiental bisschoppen én kardinaal Simonis, zeg maar de hoogste ‘baas’ van de Nederlandse rooms-katholieke kerk.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch