Volledig scherm
De vier dansers van De Stilte. V.l.n.r. Kaia Verkammen, Alex Havadi-Nagy, Mirella Castagna en Donna Scholten. © Chris Korsten

'Alice' glansrijk herschapen door jeugddansgezelschap De Stilte

DEN BOSCH - De Verkadefabriek vormde zondagmiddag het decor van de première van Alice, de nieuwste productie van het gerenommeerde jeugddansgezelschap De Stilte. 

Voor artistiek leider en oprichter en choreograaf Jack Timmermans uit Breda was het de derde keer in zijn carrière dat hij met het betreffende moderne sprookje aan de slag is gegaan.

In de gloednieuwe dansvoorstelling wordt de rol van Alice gelijktijdig vertolkt door drie vrouwelijke dansers: Kaia Verkammen, Mirella Castagna en Donna Scholten. Ze hebben hun roots in respectievelijk België, Portugal en Nederland. De uit Duitsland afkomstige Alex Havadi-Nagy kruipt in de huid van schrijver Lewis Carroll die in 1865 Alice's Adventures in Wonderland uitbracht. Er zijn behoorlijk wat overeenkomsten met het originele verhaal.

Dat er in principe geen woorden nodig zijn om een compleet verhaal te vertellen, wordt gelijk in het begin al duidelijk. Het bewuste kwartet maakt een reeks van roeiende bewegingen, waarmee de overtocht wordt uitgebeeld naar een vreemde en betoverende wereld die Wonderland heet. Het uiterst schaars verlichte decor verklapt dat de openingsscène zich in het holst van de nacht afspeelt. 

Verbeteren

Volledig scherm
Jack Timmermans. © Chris Korsten

,,In 1998, precies honderd jaar na de dood van Carroll, heb ik mijn eerste productie over Alice op de planken gebracht. Dat was toen nog zonder bijpassende animatie. Gedreven door de basisbehoefte om jezelf als choreograaf op z'n tijd te verbeteren, heb ik in 2009 een tweede versie mét projectie gerealiseerd. Twee jaar geleden kreeg ik plotseling de kans om een week lang een performance op te voeren in Opéra Bastille in Parijs. Deze derde versie is daar min of meer uit voortgevloeid", lichtte Timmermans na afloop toe. Bert Vogels heeft gezorgd voor de animaties, Timothy van der Holst voor de muziek.

Iets minder dan de helft van het publiek bestond uit kinderen. Een van hen was de negenjarige Hannah Werner uit Houten. ,,Ik vond het leuk dat je je eigen fantasie kon aanspreken. Drie tegen één is op zich niet eerlijk, behalve wanneer er onrecht in het spel is. Dan was nu zeker het geval. Of ik ook gelachen heb? Ja, vooral toen die man een klap op z'n hoofd kreeg", aldus de leerling van groep 6 van OBS De Bijenkorf uit Houten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch