Volledig scherm
Recreatiepark Dierenbos in Vinkel moet weer een recreatiepark worden. © Marc Bolsius

Alleenstaanden met kinderen op Dierenbos komen in Den Bosch niet op straat te staan

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch gaat vanaf 1 januari wél handhaven op permanente bewoning in het Dierenbos in Vinkel, maar er komen geen gezinnen met kinderen op straat te staan. Die beslissing had gisteravond uiteindelijk nogal wat voeten in aarde omdat de oppositiepartijen een pleidooi hielden om de voorgenomen handhaving op het recreatiepark uit te stellen. Daar zagen verantwoordelijk wethouder Roy Geers en de vijf coalitiepartijen niets in.

Permanente bewoning van het Dierenbos is verboden, de gemeente wil daar een einde aan maken. ,,Omdat we het een recreatiepark  én prettig willen houden. Er zijn nog geen problemen, maar we willen wél voorkomen dat die op de langere termijn gaan ontstaan’’, aldus Geers. 

De gemeente heeft op 300 adressen een brief bezorgd waarin duidelijk is gemaakt dat  (permanente) bewoners vóór 1 januari 2020 van het Dierenbos vertrokken moeten zijn. Uiteindelijk gaat het dan om zo'n honderd adressen. De discussie in de gemeenteraad spitste zich vooral toe op kwetsbare bewoners, alleenstaanden met kinderen. 

Oplossing voor schrijnende gevallen

De coalitie van VVD, D66, GroenLinks, CDA en Rosmalens Belang zagen ook wel in dat er een oplossing gevonden moet worden voor schrijnende gevallen, maar dat het handhaven dat niet in de weg staat. ,,Misschien kan de urgentieregeling iets voor die mensen betekenen of is er voor deze mensen plaats in de regio’’, aldus René Vonk van GroenLinks.

Op welke manier dan ook, de coalitie kwam met het voorstel om die kwetsbare groep niet op straat te laten belanden. De wethouder kon vervolgens niet anders dan de meerderheid van de raad te volgen.

Voor De Bossche Groenen, PvdA, SP, gewoon ge-DREVEN en Leefbaar was het onvoldoende. Deze partijen wezen er op dat de ‘druk op de woningmarkt’ alleen maar toeneemt. ,,Dit is niet het moment om te gaan handhaven. Waar moeten die bewoners van Dierenbos naar toe als er al zoveel woningzoekenden in Den Bosch zijn’’, aldus Judith Hendrickx van De Bossche Groenen. 

’Zorgt juist voor méér woningzoekenden’

Fouad Kabbouti (PvdA): ,,Het college creëert op deze manier méér woningzoekenden.’’ Volgens de oppositie wordt het Dierenbos bewoond omdat er elders in de gemeente niet (direct) plaats voor die bewoners is. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch