René van den Heuvel.
Volledig scherm
René van den Heuvel. © Marc Bolsius

ALS-patiënt René uit Den Bosch start inzamelingsactie: ‘ik hoop dat er een medicijn wordt gevonden’

DEN BOSCH/NIJMEGEN - Een medicijn tegen de slopende ziekte die ALS heet, dat is de laatste wens van Bosschenaar René van den Heuvel.

René van den Heuvel (54) uit Den Bosch weet als geen ander dat er geld nodig voor de strijd tegen ALS. En dus begint hij een actie voor het goede doel. Dagelijks kampt hij met de gevolgen van zijn ziekte. ,,Daarom hoop ik ook dat we veel geld ophalen. Voor mij zal het te laat zijn. Maar voor iedereen die nu met de ziekte te maken krijgt, hoop ik dat er een medicijn wordt gevonden.”

Quote

Mijn spierfunc­ties vallen langzaam uit

René van den Heuvel

ALS is een zeldzame neurologische ziekte waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam, én de motorische schors van de hersenen afsterven. ,,Mijn spierfuncties vallen langzaam uit”, vertelt hij. ,,En ’s ochtends kan ik haast niet praten of slikken. Na twee hartinfarcten en een lichte tia werd negen maanden geleden ALS bij me geconstateerd.”

Lange zenuw

Er zijn verschillende vormen van de ziekte. ,,Bij mij is de lange zenuw ernstig beschadigd. Die stuurt de controle over alle spieren aan, ook het praten en mijn evenwicht bijvoorbeeld.”

Dat weerhoudt de Bosschenaar er overigens niet van zich elke week trouw bij ‘zijn’ voetbalclub in het Goffertstadion in Nijmegen te melden. ,,Ik ben bij alle thuiswedstrijden van NEC. Bij uitwedstrijden ga ik ook zo vaak mogelijk mee. Dan gaat mijn karretje in de bagageruimte en met een paar man tillen ze me de bus in.”

Legendarisch karretje

Quote

ALS is een slopende ziekte waartegen we machteloos staan. Er is geen medicijn en onderzoe­ken kosten veel geld

René van den Heuvel

Het is die saamhorigheid waar hij nu op rekent. Van den Heuvel is een inzamelingsactie begonnen tégen die ziekte die hem steeds meer beperkt. ,,ALS is een slopende ziekte waartegen we machteloos staan. Er is geen medicijn en onderzoeken kosten veel geld. Met deze actie wil ik mijn steentje daaraan bijdragen.” In samenwerking met NEC en supportersverenigingen is een website opgezet. ,,We zijn nu twee weken bezig en hebben 500 euro ingezameld.” Er staat ook een veiling op het programma. ,,We zijn bezig om allerlei NEC-artikelen in te zamelen. Ook mijn eigen karretje wordt geveild. Dat is een legendarisch karretje, die heeft door de uitwedstrijden van NEC heel Nederland gezien. Mensen vragen me zelfs om ermee op de foto te mogen.”

ALS kreeg in de voetbalwereld mondiale aandacht door Fernando Ricksen (43). De twaalfvoudig Oranje-international overleed in september vorig jaar aan ALS.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch