Volledig scherm
© Sandra Peerenboom

Altijd maar dat gesteggel op microniveau

ColumnZa 18 mei. ‘Wij gaan het niet meer doen', sprak Ruud Bruins, eigenaar van café P79. En dus stond er dit jaar met Koningsdag voor het laatst een podium op de Markt in Den Bosch. De ondernemers die het feest daar organiseerden, waren stellig. Ze willen het financiële risico niet meer lopen maar zijn vooral het gesteggel op microniveau zat.

Hij gaf er ook gelijk een voorbeeldje bij. Er was nogal wat gedoe tussen de ondernemers en gemeente over de handtekening van één visboer. Er moest zwart op wit komen te staan dat de kraam een paar metertjes opschuift. In dat soort gedoetjes hebben de drie ondernemers geen zin meer. Ze willen gewoon een feestje geven, en als het kan er ook nog wat aan verdienen.

Gesteggel op microniveau. Het komt niet heel onbekend voor. Winterland werd geconfronteerd met de kritiek dat men het zicht op het Theater aan de Parade teveel blokkeerde, plots schijnbaar een architectonisch hoogstandje. 

Elke jaar scherpere regels

De regels van de kinderrommelmarkt op Koningsdag passen ergens komende jaren vermoedelijk niet meer op één A4'tje. Voor de helft zijn het inkoppertjes (‘geen overlast veroorzaken'), maar een verbod op cupcake's voelt alweer wat doorgeslagen. ‘Ook de vrijmarkt is kapot gemaakt door waanzinnige regels', zei een briefschrijver. Een plank op twee kartonnen dozen was al verboden, want dat is geen kleedje. ‘Elk jaar worden de regels scherper en het toezicht strenger en gedreigd met boetes. Waarom weten we niet.’

Waarom? Het is misschien angst. Angst bij gemeente of organisatoren. Als er iets misgaat, kijken we hen wel als eerste aan. Maar wat helpt het om achter een handtekening te jagen? Helpt het om cupcakes te verbieden, of een kartonnen doos?

Veiligheid is goed, maar iets meer vertrouwen in mensen en hun logische verstand, is heel wat prettiger. 

  1. Kaaihal tóch gebruiken als tijdelijk theater, tegen wil van B en W Den Bosch in
    PREMIUM

    Kaaihal tóch gebruiken als tijdelijk theater, tegen wil van B en W Den Bosch in

    DEN BOSCH - Het Theater aan de Parade wil de nieuw te bouwen Kaaihal op de Tramkade in Den Bosch toch gebruiken als tijdelijk theater. Maar dan moet wél definitief bekend zijn wanneer het huidige theater gesloopt wordt. En moet de nieuwe er op dat moment ook staan. Daarmee houden directie en bestuur van het theater, tegen de zin van het college van B en W in, vast aan de Kaaihal als tijdelijk theater.
  2. Dakloze man bij Bossche Kruidvat betrapt bij  
stelen van 25 pakken koffie: ‘Meneer blijft maar doorgaan’
    PREMIUM

    Dakloze man bij Bossche Kruidvat betrapt bij stelen van 25 pakken koffie: ‘Meneer blijft maar doorgaan’

    DEN BOSCH - Pakken koffie zijn een favoriete buit van winkeldieven. Bij een heler hopen ze er nog iets voor op te strijken. Met het stelen van één pak kom je niet ver. Daarom ging een Bosschenaar (53) er twee maanden geleden bij een Kruidvat-filiaal aan de Hoge Steenweg vandoor te gaan met 25 pakken. Het viel beveiligers op dat hij met een lege Big Shopper binnenkwam en zonder te betalen vertrok met een uitpuilend exemplaar. De man stond deze week terecht bij de politierechter.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch