Volledig scherm
Animal Rights demonstreert in Den Bosch tegen proeven met Beagles © EPA

Animal Rights houdt demonstratie in Den Bosch

DEN BOSCH - Dierenrechtenorganisatie Animal Rights houdt donderdag 31 augustus een demonstratie bij het bedrijf Charles River aan de Hambakenwetering in Den Bosch.  Volgens een woordvoerster van Animal Rights worden daar jaarlijks honderden proeven gedaan met honden (Beagles) om nieuwe stoffen te testen op giftigheid. ,,De dieren worden ziek gemaakt en vaak gedood aan het einde van de proef.'' 

Animal Rights: ,,De dieren krijgen hoge doseringen giftige stoffen toegediend zodat bepaald kan worden bij welke dosering reacties zoals overgeven, stuiptrekkingen en ernstige schade aan organen als lever, nieren en longen optreden. Het gaat om producten als geneesmiddelen, industriële chemicaliën en bestrijdingsmiddelen.''

Volgens Paulien Edixhoven, campagnecoördinator bij Animal Rights, zijn de testen onnodig en onethisch.

Charles River Laboratories Den Bosch is onderdeel van de Amerikaanse multinational Charles River Laboratories International Inc. De organisatie heeft ruim 9,000 medewerkers wereldwijd en is gespecialiseerd op het terrein van milieu- en veiligheidsonderzoek voor nieuwe en bestaande geneesmiddelen, chemische stoffen en producten. 

Een woordvoerster van het bedrijf gaat niet in op de aangekondigde demonstratie. Volgens haar speelt Charles River een 'essentiële rol bij het verhogen van de overlevingskans bij ziekten'. Zij benadrukt dat het bedrijf 'zeer begaan' is met het welzijn van dieren en het gebruik daarvan zoveel mogelijk beperkt.

  1. Uniek kijkje op de steigers: historische vondsten bij de buren van Jeroen Bosch
    PREMIUM

    Uniek kijkje op de steigers: histori­sche vondsten bij de buren van Jeroen Bosch

    DEN BOSCH - Natuurlijk zat niemand te wachten op het instorten van het Pearle-pand op de Markt in Den Bosch. Maar voor bouwhistoricus Ronald Glaudemans en zijn collega’s was het een buitenkans om langdurig archeologisch speurwerk te verrichten. Want het pand stond naast de Kleine Winst waar Jeroen Bosch heeft gewoond en zou hebben geschilderd. Maandag kregen genodigden een uniek kijkje achter de steigerschermen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch