Volledig scherm
. © ANP

Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.

Marc Brink 

De verdachte vertelt dat hij de rotonde opreed en dacht dat de fietsster zou afslaan. Maar de rechter wijst erop dat de vrouw haar linkervinger uitstak om aan te geven dat zij op de rotonde bleef. ,,Het is duidelijk te zien op de de opnamen’’, zegt de rechter.

‘U passeerde het slachtoffer’ 

Daar reageert de Bosschenaar nauwelijks op. Wel gaat hij in op de vraag van de rechter waarom hij doorreed. ,,U passeerde het omver gereden slachtoffer door gedeeltelijk over het gras te rijden’’, zegt de rechter. ,,Door de klap kwam mijn auto gedeeltelijk op het gras terecht’’, antwoordt de man. ,,Maar daarna had u kunnen stoppen. Waarom deed u dat niet?’’, vraagt de rechter die zich hardop afvraagt of de man goed oplette in het verkeer. ,,Het raampje stond open en een getuige hoorde harde muziek’’, zegt de rechter. ,,Dat kan, maar ik was niet afgeleid. He was een gewoon een reactie’’ zegt de man.

Pakketbezorger 

De rechter weet dat de man op dat moment geen rijbewijs had. En dat is blijkt de reden te zijn waarom hij niet wachtte op de politie of ambulance. ,,Ik had al rijlessen en reed met mijn eigen auto. Die had ik alvast gekocht van een vriend. Ik reed wel vaker zonder rijbewijs. Nu rij ik elke week vijftienhonderd kilometer als pakketbezorger’’, zegt de Bosschenaar.

De rechter vraagt wat het voor hem zou betekenen om zijn rijbewijs een poosje kwijt te raken. Dat zou een groot probleem zijn. ,,Mijn rijbewijs is mijn werk. Ik heb liever een boete en ik wil de schade vergoeden die mevrouw heeft.’’

Enorm kwalijk 

Over eventuele schade en letsel is niets bekend bij de rechtbank. Maar de officier van justitie vindt het ‘enorm kwalijk’ dat de man is doorgereden. Zij zegt dat de boetes kunnen oplopen tot 2.000 euro, maar wat haar betreft mag het blijven bij 1340 euro. Daar komt wel een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van een half jaar bij met twee jaar proeftijd.

De rechter vonnist 840 euro boete en de geëiste voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. Daar komt 60 uur taakstraf bij. Dat lijkt de man te bevallen. Hij zegt blij te zijn om (voorlopig) te mogen rijden.

  1. Supportersbus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie
    PREMIUM

    Supporters­bus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie

    DEN BOSCH/BREDA - ‘Een kansloze actie van de politie’ noemt de supportersclub van FC Den Bosch de fouillering van tientallen supporters vrijdagavond in het cellencomplex in Breda. Na een tip had de politie sterke vermoedens dat de harde kern van plan was ‘flink drugs te gaan gebruiken’ tijdens de wedstrijd. Een volle supportersbus op weg naar NAC Breda werd naar het politiebureau geleid, maar daar bleek dat niemand iets op zak had.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch