Volledig scherm
Vera Teulings (85) maakt een rit door Den Bosch onder toeziend oog van rij-instructeur Jan Cools. Foto Sandra Peerenboom

'Autorijden is leuk, het is een spel'

DEN BOSCH - Gisteren toevallig gestuit op een auto die met 40 kilometer per uur invoegde op de snelweg? Dan bestaat de kans dat u te maken had met één van de mindere deelnemers van het BROEM 50+ verkeersvaardigheidsproject.

Zo'n 60 senioren gingen gisteren in Den Bosch met een rij-instructeur de weg op om vrijblijvend de puntjes opnieuw op de i te zetten op het gebied van rijvaardigheid. De deelnemers deden tevens een ogen- en gehoortest, oefenden drie kwartier lang met een bewegingstherapeut en maakten een theorietest in Sociaal Cultureel Centrum De Helftheuvel. "Veel ouderen voelen zich niet meer happy op de weg.

Dat komt vaak omdat ze minder zelfvertrouwen en rijvaardigheden hebben, naarmate ze de auto vaker laten staan", zegt rij-instructeur Jan Cools, die speciaal gecertificeerd is voor rijcursusen voor ouderen. Fysieke achteruitgang is volgens hem niet de grootste veroorzaker van rijproblemen bij senioren.

Te weinig durf is in ieder geval niet van toepassing op Vera Teulings. De bijna 86-jarige Bossche is een van de oudste deelnemers aan het project.

" Autorijden is leuk, het is een spel. Je moet aftasten wat anderen doen" , zegt zij tijdens de rit met instructeur Cools. Teulings wilde wel eens weten of er 'boze dingen' in haar rijstijl zijn geslopen.

Teulings haalde in 1958 haar rijbewijs in een Oldsmobil en heeft onlangs nog 690 kilometer met de auto naar het Franse Bourgondië gereden voor een vakantie.

"Ik heb geen haast, maar rijd wel graag lekker door", beschrijft ze haar rijstijl. Dat blijkt als zij achter het stuur zit van haar Citroën C3. "Denk aan de snelheid. Ik hoef de bon niet te betalen", lacht Cools als Teulings te veel gas geeft op de Graafsebaan.

De 85-jarige toont zich een goede chauffeur. Op één schoonheidsfoutje na, want op de A59 bij Engelen snijdt zij bij het wisselen van rijstrook een andere bestuurder af.

Cools is echter erg tevreden: "U reed rustig, vlot en veilig." Teulings hoort volgens de instructeur zelfs bij de beste deelnemers van de dag. "Er waren bestuurders bij die met 40 kilometer per uur invoegden op de snelweg", zegt Cools. Jaarlijks wordt enkele senioren na de rijtest aanbevolen niet meer de weg op te gaan.

Voor Teulings geldt enkel dat zij wat beter op de dode hoek moet letten. Zij glundert als zij hoort dat zij het 'examen' goed heeft afgelegd. " Zolang het kan, blijf ik op de weg. In december verleng ik mijn rijbewijs weer."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch